
Sezon na kalafiora i brokuła
Sezonowe kalafiory kuszą kubki smakowe od maja/czerwca do listopada. Podobnie brokuła możemy dostać jeszcze na początku jesiennego miesiąca.

Sezon na dynię
Wiadomo, jak jesień, to i dynie. Lada moment farmy pełne pomarańczowych warzyw wypełnią się zwiedzającymi. Dynie prosto z pola są dostępne od września do końca listopada. Przy dobrej pogodzie można je kupić jeszcze w pierwszej połowie grudnia.

Sezon na rzepę
Rzepa jest dość specyficznym warzyw, nie każdy jest jego fanem. Nie można jej jednak odmówić walorów odżywczych. Pojawia się we wrześniu, najlepiej kupić ją do końca listopada.

Te warzywa mają najkrótsze sezony
O ile niektóre warzywa można dość długo kosztować, o tyle część dostępna jest przez krótki okres. Najkrótszą sezonowość mają karczochy (od sierpnia do października), fasolka szparagowa (od sierpnia do października), bakłażany (od czerwca do sierpnia).