5 z 13

fot. pixabay.com/stevepb
Sezon na paprykę
Najlepiej sięgać po paprykę w sierpniu i we wrześniu. Ostatnie podrygi sezonu widać w październiku. Niektórzy przedłużają smakowanie warzywa, robiąc z niego przetwory w wersji marynowanej lub kiszonej.
6 z 13

fot. pixabay.com/Nachrichten_muc
Sezon na cukinię
Cukinie pojawiaką się wraz z lipcem. Październik zaś to ostatni miesiąc, w którym można trafić na nasze cukinie.
7 z 13

fot. pixabay.comkeem1201
Sezon na kukurydzę
Po słodkie kolby kukurydzy najlepiej sięgać od lipca do listopada. Poza sezonem wielu smakoszy stawia na gotowy popcorn.
8 z 13

fot. pixabay.com/Michal_o79
Sezon na kapustę pekińską
Krajowe uprawy kapusty pekińskiej kończą się w październiku. Po tym czasie można przerzucić się na kapusty całoroczne — białą lub czerwoną.