
KARCZOCHY
ok. 6,8 gramów błonnika na średniego karczocha
Karczochy może nie są tak powszechnie spożywane jak brokuły, jarmuż czy szpinak, ale to warzywo jest bogate w błonnik - zawiera prawie 7 gramów na karczocha. Oprócz błonnika karczochy zawierają także przeciwutleniacze, wspomagają trawienie, zdrowie wątroby i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Są również bogate w prebiotyki, które pomagają zachować zdrową mikroflorę jelitową, a zawarte w nich przeciwutleniacze mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem.

GROSZEK
ok. 7,2 gramów błonnika na filiżankę
Zwycięzcą rankingu i warzywem o najwyższej zawartości błonnika został mały, ale potężny groszek! Zawierające ponad 7 gramów błonnika na filiżankę warzywo jest idealnym dodatkiem do wielu różnych dań i sałatek. Groszek bogaty w błonnik pokarmowy i białko wspiera zdrowie mięśni, wspomaga regulację poziomu cukru we krwi oraz dostarcza witamin i minerałów.