
BRUKSELKA
ok. 4,1 grama błonnika na filiżankę
Brukselki są bogate w składniki odżywcze i błonnik, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego i kontroli apetytu w celu utrzymania zdrowej wagi. Brukselka jest również bogata w witaminę K, co oznacza, że może wspomagać zdrowie kości i serca, a także może mieć działanie przeciwzapalne.

SZPINAK
ok. 4,3 grama błonnika na filiżankę gotowanego szpinaku
Niezależnie od tego, czy dodajesz go do sałatki, wrzucasz ją do koktajlu czy smażysz na oliwie z oliwek, szpinak może dostarczyć organizmowi zastrzyk błonnika a także garść innych przydatnych składników odżywczych. Szpinak wspiera zdrowie kości i serca, a także jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak witamina C i beta-karoten.
Jedna filiżanka ugotowanego szpinaku dostarcza około 4,3 grama błonnika, a także mnóstwo witamin i minerałów, w tym żelaza i witaminy K, które są ważne dla zdrowia krwi i wytrzymałości kości.

JARMUŻ
ok. 4,7 gramów błonnika na filiżankę gotowanego jarmużu
Jarmuż to wszechstronna roślina liściasta, którą można jeść na surowo, gotować lub zmiksować w smoothie i niezależnie od sposobu jedzenia, dostarcza kilka dodatkowych gramów przydatnego błonnika. Jarmuż to zielone liście o dużej wartości odżywczej, bogate w witaminy A, K i C, a także związki o potencjalnym działaniu przeciwzapalnym. Jarmuż jest wręcz naładowany błonnikiem, witaminami i minerałami. Może wspomagać wzrok, zdrowie kości a także mieć właściwości przeciwutleniające.

BOKUŁY
ok. 5 gramów błonnika na filiżankę
Brokuły, warzywo krzyżowe z rodziny kapustnych, są bogate w przeciwutleniające witaminy A i C, mineralny wapń i błonnik, a także w sulforafan - związek promujący zdrowie, który może pomóc w walce z rakiem. Brokuły wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowie kości i mogą mieć właściwości zwalczające raka.