Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna babka majonezowa

Redakcja
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g szklanki cukru
  • 3/4 szklanki majonezu Ocetix
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki naturalnej esencji cytrynowej

Polewa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Ok. 4 łyżek ajerkoniaku

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Dodaj żółtka, a następnie majonez oraz esencję cytrynową

Na koniec zmiksuj (tylko do połączenia) wmieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.

Formę na babkę z kominkiem (o pojemności ok. 3 litrów) wysmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto.

Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.

Ostudzone ciasto ozdób lukrem (cukier puder + ajerkoniak połączone na gładką polewę)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska