Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120 g szklanki cukru
- 3/4 szklanki majonezu Ocetix
- 90 g mąki pszennej
- 90 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki naturalnej esencji cytrynowej
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Ok. 4 łyżek ajerkoniaku
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Dodaj żółtka, a następnie majonez oraz esencję cytrynową
Na koniec zmiksuj (tylko do połączenia) wmieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
Formę na babkę z kominkiem (o pojemności ok. 3 litrów) wysmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto.
Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
Ostudzone ciasto ozdób lukrem (cukier puder + ajerkoniak połączone na gładką polewę)