
Smaczne wigilijne dania
Niektóre dania wigilijne można przygotować wcześniej i oszczędzić czas na święta. Jakie to potrawy? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Piernik staropolski i pierniczki
Piernik staropolski możesz przygotować nawet dzisiaj! Powinien stać przynajmniej kilka tygodni w chłodnym miejscu, a po upieczeniu i przełożeniu masą lub powidłami – jeszcze kilka dni, by zmiękł. Podobnie rzecz ma się z pierniczkami – lepiej jest je przygotować wcześniej i trzymać w zamkniętej puszce, by były gotowe do zjedzenia na święta.

Pierogi oraz uszka
Pierogi to tradycyjna potrawa wigilijna, która jest pyszna i sycąca, a dodatkowo można ją mrozić. Wystarczy do ciasta nałożyć ulubionego farszu, uformować pierogi i następnie wsadzić do zamrażarki. Najlepiej jest je rozłożyć na talerzu, tak by się nie posklejały i później przełożyć do woreczków lub pojemników. Tak samo możemy zrobić z uszkami do barszczu.

Tradycyjny bigos
Pierogi to tradycyjna potrawa wigilijna, która jest pyszna i sycąca, a dodatkowo można ją mrozić. Wystarczy do ciasta nałożyć ulubionego farszu, uformować pierogi i następnie wsadzić do zamrażarki. Najlepiej jest je rozłożyć na talerzu, tak by się nie posklejały i później przełożyć do woreczków lub pojemników. Tak samo możemy zrobić z uszkami do barszczu.