
Zakwas na żurek lub barszcz
Nie polecamy robić żurku czy barszczu szybciej niż 2-3 dni przed Bożym Narodzeniem, jednak jak najbardziej możemy zrobić do tych zup podstawę, czyli zakwas. Powinien in stać przynajmniej tydzień, by nadał odpowiedniego smaku potrawie.

Krokiety i paszteciki
Krokiety i paszteciki często są dodatkiem do barszczu, ale bywają też przystawką czy przekąską. Większość osób poleca by mrozić je surowe, tak by po smażeniu były chrupiące i złociste, choć oczywiście można je też zamrozić już gotowe tylko do odgrzania.

Kompot z suszu
Tu sytuacja jest podobna jak przy zupach – samego kompotu nie warto przygotowywać na zapas, jednak sam susz już tak. Wybierzmy wcześniej suszone owoce czy przyprawy, eksperymentujmy i szczelnie zapakujmy do słoika lub puszki by nie straciły aromatu. Potem gotową mieszankę wystarczy zalać gorącą wodą i delektować się jej smakiem.