5 z 8
Nie polecamy robić żurku czy barszczu szybciej niż 2-3 dni...
fot. pexels

Zakwas na żurek lub barszcz

Nie polecamy robić żurku czy barszczu szybciej niż 2-3 dni przed Bożym Narodzeniem, jednak jak najbardziej możemy zrobić do tych zup podstawę, czyli zakwas. Powinien in stać przynajmniej tydzień, by nadał odpowiedniego smaku potrawie.

6 z 8
Krokiety i paszteciki często są dodatkiem do barszczu, ale...
fot. pixabay

Krokiety i paszteciki

Krokiety i paszteciki często są dodatkiem do barszczu, ale bywają też przystawką czy przekąską. Większość osób poleca by mrozić je surowe, tak by po smażeniu były chrupiące i złociste, choć oczywiście można je też zamrozić już gotowe tylko do odgrzania.

7 z 8
Tu sytuacja jest podobna jak przy zupach – samego kompotu...
fot. pixabay

Kompot z suszu

Tu sytuacja jest podobna jak przy zupach – samego kompotu nie warto przygotowywać na zapas, jednak sam susz już tak. Wybierzmy wcześniej suszone owoce czy przyprawy, eksperymentujmy i szczelnie zapakujmy do słoika lub puszki by nie straciły aromatu. Potem gotową mieszankę wystarczy zalać gorącą wodą i delektować się jej smakiem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego  w Grudziądzu

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego w Grudziądzu

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Polecamy

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach