
Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym zaangażowanym w wiele procesów biologicznych. Przede wszystkim zwiększa odporność organizmu poprzez pobudzanie układu immunologicznego, wspiera układ nerwowy i zapobiega depresji, pomaga wchłaniać wapń i magnez. Niektóre wyniki badań wskazują, że może nawet wpływać na częstość występowania i progresję nowotworów i chorób układu krążenia. Istnieją jednak pewne czynniki, które zaburzają działanie witaminy D, pomimo regularnej suplementacji.
Zobacz na kolejnych slajdach naszej galerii, o jakie czynniki chodzi.

Jak się okazało, osoby z wyższym wskaźnikiem masy ciała (z nadwagą i otyłe) słabiej reagowały na suplementację witaminy D, co może wyjaśniać obserwowane różnice w wynikach dotyczące nowotworów, cukrzycy czy chorób autoimmunologicznych.

“Analiza oryginalnych danych VITAL wykazała, że suplementacja witaminy D korelowała z pozytywnym wpływem na kilka wskaźników zdrowotnych, ale tylko wśród osób z BMI poniżej 25” – powiedziała pierwsza autorka, dr Deirdre K. Tobias z Brigham's Division of Prevention Medicine.
„Zaobserwowaliśmy uderzające różnice po dwóch latach, wskazujące na słabą reakcję na suplementację witaminy D przy wyższym BMI – dodała.

„Wydaje się, że coś innego dzieje się z metabolizmem witaminy D przy większej masie ciała, a nasze badanie może pomóc wyjaśnić mniej widoczne wyniki suplementacji u osób z podwyższonym BMI”