
Jajka na miękko to najzdrowsza postać jajek. Ten sposób przygotowania pozwala w większości zachować cenne składniki odżywcze, które nikną przy nadmiernej obróbce termicznej. Sprawdź, jakie właściwości mają jajka na miękko. To się dzieje z organizmem, gdy je jesz. Szczegóły w naszej galerii.

Wspomagają odchudzanie
Jajka na miękko są bogate w tłuszcze nienasycone, łatwiej przyswajalne przez organizm, a także aminokwasy, które dodają energii i zapewniają na długo uczucie sytości.

Przeciwdziałają starzeniu
Zawierają karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę. Składniki te wspomagają regenerację tkanek i przeciwdziałają starzeniu.

Utrzymują wzrok w dobrej kondycji
Związki takie jak luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Dodatkowo są bogate w witaminę A, która wpływa na odpowiednie działanie siatkówki oka i jego wierzchnich warstw.