
Woda z cytryną może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych
Cytrynian - sól kwasu cytrynowego - wiąże się z wapniem i pomaga blokować powstawanie kamieni nerkowych. Owoce i soki cytrusowe są znanym naturalnym źródłem cytrynianów w diecie. Spośród wszystkich soków cytrusowych, sok cytrynowy wydaje się mieć najwyższe stężenie soli blokującej kamienie nerkowe.

Woda z cytryną może powodować erozję zębów
Każdy kwaśny napój z czasem powoduje ścieranie szkliwa zębów. Jeśli powoli niszczysz szkliwo - czyli zewnętrzną warstwę zębów - możesz sprawić, że zęby będą bardziej wrażliwe lub podatne na próchnicę. Żeby temu zapobiegać, warto przepłukać usta wodą.

Woda z cytryną może powodować bóle i zawroty głowy
Picie wody z cytryną dodaną razem ze skórką sprawia, że do napoju przenikają konserwanty nie przeznaczone do spożycia. U osób wrażliwych taki napój może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, m.in. bóle i zawroty głowy. Do wody warto dodawać owoc bez skórki lub wyciśnięty z niego sok, a najlepiej używać ekologicznych cytryn, które nie są niczym pryskane.

Woda z cytryną zawiera przeciwutleniacze
Sok z cytryny jest źródłem flawonoidów – związków o charakterze przeciwutleniaczy, które chronią DNA i białka komórek ciała przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu krążenia. Flawonoidy z cytryny wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, dzięki czemu uczestniczą w prewencji cukrzycy.