- Zdobycie zdrowych i sprawdzonych produktów wymaga czasu, energii i nakładów finansowych. Coś o tym wiem, żeby je zdobyć, jeżdżę po rozmaitych miejscach - opowiada Renata Wypij. - Stąd właśnie pomysł Wolnego Jarmarku Toruńskiego.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Impreza w sercu Grodu Kopernika rozpocznie się w niedzielę (19 kwietnia) o godz. 11. Jeśli dopiszą klienci, będzie kontynuowana co dwa tygodnie. O dostawców nie musimy się martwić. Swój udział potwierdzili rolnicy i wytwórcy, których wyroby są doskonale znane fanom zdrowej żywności.
W trosce o zdrowie i urodę
Po jakie przysmaki będzie można wybrać się w ruiny? Na stołach nie zabraknie przysmaku chrzanowego z podtoruńskiego Lubicza, boczniaków w marynacie, kawioru po żydowsku (wątróbka z gęsi z masłem i cebulą) czy choćby smalcu z czerwonej fasoli ze świeżą kolendrą ze Wzgórz Dylewskich. Pojawią się również ryby tradycyjnie wędzone na ciepło w piecu murowanym na drewnie olchowym.
Smakosze będą mogli również skusić się na domowy krem czekoladowy z wanilią i pierzgę w miodzie, która ma zastosowanie kosmetyczne i lecznicze. Czyli? M.in. pomaga zapobiegać infekcjom, wzmacnia naczynia krwionośne (zasługa witaminy K).
Zakupy będą mieli okazję zrobić również fani rękodzieła.
Kultura jedzenia
- Jarmark ma promować lokalnych, niewielkich, a przy tym sprawdzonych wytwórców - podkreśla pani Renata. - Ale to wydarzenie również promować kulturę spożywania posiłków.
Szczegóły dotyczące imprezy znajdziecie na http://wolnyjarmark.pl i na facebookowym profilu. To miejsca, w których znajdziecie dokładną listę wystawców, którzy zjadą do Grodu Kopernika.
Czytaj e-wydanie »