
Ekokuchnia w gminie Chełmża
- W proponowanej przez nas ekokuchni pokazywaliśmy, jak przygotowywać potrawy wolne od substancji konserwujących, wzmacniaczy smaków i zapachów. Ten rodzaj kuchni ma za zadanie zmianę nawyków żywieniowych, przyzwyczajenie do naturalnych smaków - mówi Stanisława Stasieczek, pomysłodawczyni projektu "EKOKUCHNIA - Zdrowie na talerzu", który był realizowany na terenie gminy Chełmża.
Teraz miejscem warsztatów i degustacji były świetlice wiejskie w podtoruńskich Zelgnie, Witkowie i Świętosławiu. Każdy z uczestników wrócił do domu z poradnikiem z przepisami i zaleceniami dotyczącymi smacznej, ale i zdrowej kuchni.
Łącznie w przedsięwzięcie zaangażowanych było 80 osób.
Na kolejnych stronach - znajdziecie zdjęcia. Poniżej zaś, przepisy.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KASZY JAGLANEJ:
Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej,1 cukinia, około 400g, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,garść rukoli i szczypiorku, duży pomidor i 3 małe ogórki kiszone.
Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną wcześniej cukinię, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju dodając sól i pieprz. Ostudzoną kaszę należy wymieszać z cukinią. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Rukolę opłukać w zimnej wodzie. Wszystkie te składniki mieszamy z kaszą i cukinią. Doprawiamy pieprzem i solą.
PRZEPIS NA SELER Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ
Składniki: duży seler, jabłko winne, 2 łyżki suszonej żurawiny,sok z 1/2 cytryny,sól,2 łyżki śmietany zakwaszanej
Przygotowanie: Seler zcieramy na tarce na grubych oczkach, kropimy sokiem z cytryny, solimy i mieszamy. Jabłko należy dobrze umyć, również zetrzeć na tarce, wymieszać z selerem. Dodajemy namoczoną w wodzie i odsączoną żurawinę i śmietanę. Mieszamy.

Ekokuchnia w gminie Chełmża
- W proponowanej przez nas ekokuchni pokazywaliśmy, jak przygotowywać potrawy wolne od substancji konserwujących, wzmacniaczy smaków i zapachów. Ten rodzaj kuchni ma za zadanie zmianę nawyków żywieniowych, przyzwyczajenie do naturalnych smaków - mówi Stanisława Stasieczek, pomysłodawczyni projektu "EKOKUCHNIA - Zdrowie na talerzu", który był realizowany na terenie gminy Chełmża.
Teraz miejscem warsztatów i degustacji były świetlice wiejskie w podtoruńskich Zelgnie, Witkowie i Świętosławiu. Każdy z uczestników wrócił do domu z poradnikiem z przepisami i zaleceniami dotyczącymi smacznej, ale i zdrowej kuchni.
Łącznie w przedsięwzięcie zaangażowanych było 80 osób.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KASZY JAGLANEJ:
Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej,1 cukinia, około 400g, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,garść rukoli i szczypiorku, duży pomidor i 3 małe ogórki kiszone.
Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną wcześniej cukinię, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju dodając sól i pieprz. Ostudzoną kaszę należy wymieszać z cukinią. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Rukolę opłukać w zimnej wodzie. Wszystkie te składniki mieszamy z kaszą i cukinią. Doprawiamy pieprzem i solą.
PRZEPIS NA SELER Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ
Składniki: duży seler, jabłko winne, 2 łyżki suszonej żurawiny,sok z 1/2 cytryny,sól,2 łyżki śmietany zakwaszanej
Przygotowanie: Seler zcieramy na tarce na grubych oczkach, kropimy sokiem z cytryny, solimy i mieszamy. Jabłko należy dobrze umyć, również zetrzeć na tarce, wymieszać z selerem. Dodajemy namoczoną w wodzie i odsączoną żurawinę i śmietanę. Mieszamy.

Ekokuchnia w gminie Chełmża
- W proponowanej przez nas ekokuchni pokazywaliśmy, jak przygotowywać potrawy wolne od substancji konserwujących, wzmacniaczy smaków i zapachów. Ten rodzaj kuchni ma za zadanie zmianę nawyków żywieniowych, przyzwyczajenie do naturalnych smaków - mówi Stanisława Stasieczek, pomysłodawczyni projektu "EKOKUCHNIA - Zdrowie na talerzu", który był realizowany na terenie gminy Chełmża.
Teraz miejscem warsztatów i degustacji były świetlice wiejskie w podtoruńskich Zelgnie, Witkowie i Świętosławiu. Każdy z uczestników wrócił do domu z poradnikiem z przepisami i zaleceniami dotyczącymi smacznej, ale i zdrowej kuchni.
Łącznie w przedsięwzięcie zaangażowanych było 80 osób.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KASZY JAGLANEJ:
Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej,1 cukinia, około 400g, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,garść rukoli i szczypiorku, duży pomidor i 3 małe ogórki kiszone.
Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną wcześniej cukinię, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju dodając sól i pieprz. Ostudzoną kaszę należy wymieszać z cukinią. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Rukolę opłukać w zimnej wodzie. Wszystkie te składniki mieszamy z kaszą i cukinią. Doprawiamy pieprzem i solą.
PRZEPIS NA SELER Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ
Składniki: duży seler, jabłko winne, 2 łyżki suszonej żurawiny,sok z 1/2 cytryny,sól,2 łyżki śmietany zakwaszanej
Przygotowanie: Seler zcieramy na tarce na grubych oczkach, kropimy sokiem z cytryny, solimy i mieszamy. Jabłko należy dobrze umyć, również zetrzeć na tarce, wymieszać z selerem. Dodajemy namoczoną w wodzie i odsączoną żurawinę i śmietanę. Mieszamy.

Ekokuchnia w gminie Chełmża
- W proponowanej przez nas ekokuchni pokazywaliśmy, jak przygotowywać potrawy wolne od substancji konserwujących, wzmacniaczy smaków i zapachów. Ten rodzaj kuchni ma za zadanie zmianę nawyków żywieniowych, przyzwyczajenie do naturalnych smaków - mówi Stanisława Stasieczek, pomysłodawczyni projektu "EKOKUCHNIA - Zdrowie na talerzu", który był realizowany na terenie gminy Chełmża.
Teraz miejscem warsztatów i degustacji były świetlice wiejskie w podtoruńskich Zelgnie, Witkowie i Świętosławiu. Każdy z uczestników wrócił do domu z poradnikiem z przepisami i zaleceniami dotyczącymi smacznej, ale i zdrowej kuchni.
Łącznie w przedsięwzięcie zaangażowanych było 80 osób.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KASZY JAGLANEJ:
Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej,1 cukinia, około 400g, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,garść rukoli i szczypiorku, duży pomidor i 3 małe ogórki kiszone.
Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną wcześniej cukinię, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju dodając sól i pieprz. Ostudzoną kaszę należy wymieszać z cukinią. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Rukolę opłukać w zimnej wodzie. Wszystkie te składniki mieszamy z kaszą i cukinią. Doprawiamy pieprzem i solą.
PRZEPIS NA SELER Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ
Składniki: duży seler, jabłko winne, 2 łyżki suszonej żurawiny,sok z 1/2 cytryny,sól,2 łyżki śmietany zakwaszanej
Przygotowanie: Seler zcieramy na tarce na grubych oczkach, kropimy sokiem z cytryny, solimy i mieszamy. Jabłko należy dobrze umyć, również zetrzeć na tarce, wymieszać z selerem. Dodajemy namoczoną w wodzie i odsączoną żurawinę i śmietanę. Mieszamy.