
Wywary po gotowaniu
Woda ryżowa – bogata w skrobię, wspiera rozwój mikroorganizmów w glebie.
Woda po gotowaniu warzyw – jest pełna minerałów, warto podlewać nią rośliny (po ostudzeniu i bez soli!).

Wywary z warzyw
Obierki marchewki, buraków, kabaczka – bogate w składniki odżywcze, można kompostować lub robić z nich wyciągi wodne.
Liście sałaty, szpinaku, natka pietruszki – można robić z nich wywar (zalewając gorącą wodą), który po wystygnięciu służy jako odżywka do podlewania roślin.

Nawóz z herbaty lub fusów po kawie
Fusy z kawy – są bogate w azot, świetne dla roślin kwasolubnych (np. paproci, storczyków, azalii).
Herbata (fusy lub liście) – poprawia strukturę gleby i dostarcza minerałów. To nawóz dobry np. do zamiokulkasa.

Nawóz ze skórek owoców
Skórki bananów – są bogate w potas i fosfor, świetne dla roślin kwitnących. Można je suszyć, kroić na małe kawałki i zakopywać w ziemi lub robić z nich wyciąg (zalewając wodą na 24h). To nawóz dobry np. do zamiokulkasa czy pelargonii.
Skórki cytrusów – odstraszają szkodniki (np. mszyce), ale w dużych ilościach mogą zakwaszać glebę, więc używaj ich ostrożnie. Te skórki sprawdzą się np. u hortensji.