1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Jajko na miękko to takie, które gotowane jest do momentu...
fot. unsplash.com

Jajko na miękko to takie, które gotowane jest do momentu ścięcia białka, lecz na tyle krótko, aby żółtko pozostało w postaci płynnej. W przeciwieństwie do jaj na twardo, które gotowane są aż do całkowitego ścięcia żółtka, jajka na miękko zachowują większość cennych właściwości odżywczych. Oto skutki włączenia ich do diety.

2 z 9
Jajka na miękko są bogate w tłuszcze nienasycone, łatwiej...
fot. unsplash.com

Wspomagają odchudzanie

Jajka na miękko są bogate w tłuszcze nienasycone, łatwiej przyswajalne przez organizm, a także aminokwasy, które dodają energii i zapewniają na długo uczucie sytości.

3 z 9
Zawierają karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę. Składniki...
fot. unsplash.com

Przeciwdziałają starzeniu

Zawierają karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę. Składniki te wspomagają regenerację tkanek i przeciwdziałają starzeniu.

4 z 9
Związki takie jak luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko...
fot. unsplash.com

Utrzymują wzrok w dobrej kondycji

Związki takie jak luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Dodatkowo są bogate w witaminę A, która wpływa na odpowiednie działanie siatkówki oka i jego wierzchnich warstw.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

Zobacz również

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"