
Jajko na miękko to takie, które gotowane jest do momentu ścięcia białka, lecz na tyle krótko, aby żółtko pozostało w postaci płynnej. W przeciwieństwie do jaj na twardo, które gotowane są aż do całkowitego ścięcia żółtka, jajka na miękko zachowują większość cennych właściwości odżywczych. Oto skutki włączenia ich do diety.

Wspomagają odchudzanie
Jajka na miękko są bogate w tłuszcze nienasycone, łatwiej przyswajalne przez organizm, a także aminokwasy, które dodają energii i zapewniają na długo uczucie sytości.

Przeciwdziałają starzeniu
Zawierają karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę. Składniki te wspomagają regenerację tkanek i przeciwdziałają starzeniu.

Utrzymują wzrok w dobrej kondycji
Związki takie jak luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Dodatkowo są bogate w witaminę A, która wpływa na odpowiednie działanie siatkówki oka i jego wierzchnich warstw.