Jajka na miękko wspomagają pamięć i wzmacniają wzrok
Proces starzenia organizmu obejmuje wszystkie mięśnia, również te, które są bezpośrednio związane z naszymi oczami i widzeniem, jak i organy, w szczególności mózg.
Im wcześniej zaczniemy dbać o zbilansowaną i zdrową dietę, tym większe prawdopodobieństwo, że na starość utrzymamy dobrą kondycję. Już po 40 roku życia możemy zaobserwować pogorszenie widzenia i pierwsze problemy z pamięcią. Warto wtedy zadbać, aby w naszej diecie nie brakowało produktów bogatych w luteinę oraz lecytynę.
Wśród nich są:
- jarmuż,
- kapusta włoska,
- natka pietruszki,
- szpinak, szczypior,
- papryka, dynia,
- jagody,
- borówki,
- maliny,
- porzeczki
- i jeżyny.
Doskonałym źródłem będą również jajka na miękko.
Oto skutki jedzenia jajek na miękko
Jajka na miękko są źródłem białka, witaminy A, D i z grupy B, selenu, ryboflawiny czy fosforu. Dzięki temu, że gotowane są krótko zachowują swoje cenne składniki odżywcze, między innymi lecytynę, która zapobiega przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu.
Warto pamiętać, że przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol, a lepiej by pozostał w postaci nieutlenionej. Jajka na miękko wspomagają wzrok, pamięć i koncentrację. Na co jeszcze mogą pomóc? Sprawdź w galerii.
