https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z tych powodów osoby 40 i 50 plus powinny włączyć jajka na miękko do diety. Zobaczcie!

Joanna Gólczyńska
Jajko na miękko to takie, które gotowane jest do momentu ścięcia białka, lecz na tyle krótko, aby żółtko pozostało w postaci płynnej. W przeciwieństwie do jaj na twardo, które gotowane są aż do całkowitego ścięcia żółtka, jajka na miękko zachowują większość cennych właściwości odżywczych. Oto skutki włączenia ich do diety.
Jajko na miękko to takie, które gotowane jest do momentu ścięcia białka, lecz na tyle krótko, aby żółtko pozostało w postaci płynnej. W przeciwieństwie do jaj na twardo, które gotowane są aż do całkowitego ścięcia żółtka, jajka na miękko zachowują większość cennych właściwości odżywczych. Oto skutki włączenia ich do diety. unsplash.com
Po 40 roku życia możemy zaobserwować pierwsze oznaki starzenia się organizmu. Pogorszeniu ulega wzrok, pamięć czy koncentracja. Aby spowolnić negatywne procesy, warto wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w luteinę oraz lecytynę, takie jak jajka na miękko. Oto magiczne właściwości jajek! Na co jeszcze mogą pomóc?

Jajka na miękko wspomagają pamięć i wzmacniają wzrok

Proces starzenia organizmu obejmuje wszystkie mięśnia, również te, które są bezpośrednio związane z naszymi oczami i widzeniem, jak i organy, w szczególności mózg.

Im wcześniej zaczniemy dbać o zbilansowaną i zdrową dietę, tym większe prawdopodobieństwo, że na starość utrzymamy dobrą kondycję. Już po 40 roku życia możemy zaobserwować pogorszenie widzenia i pierwsze problemy z pamięcią. Warto wtedy zadbać, aby w naszej diecie nie brakowało produktów bogatych w luteinę oraz lecytynę.

Wśród nich są:

  • jarmuż,
  • kapusta włoska,
  • natka pietruszki,
  • szpinak, szczypior,
  • papryka, dynia,
  • jagody,
  • borówki,
  • maliny,
  • porzeczki
  • i jeżyny.

Doskonałym źródłem będą również jajka na miękko.

Oto skutki jedzenia jajek na miękko

Jajka na miękko są źródłem białka, witaminy A, D i z grupy B, selenu, ryboflawiny czy fosforu. Dzięki temu, że gotowane są krótko zachowują swoje cenne składniki odżywcze, między innymi lecytynę, która zapobiega przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu.

Warto pamiętać, że przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol, a lepiej by pozostał w postaci nieutlenionej. Jajka na miękko wspomagają wzrok, pamięć i koncentrację. Na co jeszcze mogą pomóc? Sprawdź w galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska