Za masło płaciliśmy krocie. To, co słodkie - potaniało [ceny żywności]

opr. ES
Masło, warzywa i ryż - w górę. Cukier, czekolada i owoce - w dół. Sprawdzamy wrześniowe ceny według Głównego Urzędu Statystycznego.

W ciągu miesiąca ceny żywności podskoczyły o pół procenta. Jakie podwyżki najbardziej dały po kieszeni?

Polecamy też:**Jabłka w Kujawsko-Pomorskiem. Drogie, jeszcze droższe [ceny owoców]**

Masło podrożało we wrześniu o 6,9%, warzywa o 2,4%, a ryż o 1%. W ciągu miesiąca, średnio o 0,7% podskoczyły ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”:

  • jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,9%
  • sery i twarogi oraz mleko – po 0,7%
  • jaja – o 0,6%

Sprawdź również:**Nabiał drogi jak nigdy. Czy jeszcze kiedyś może być tańszy **

Kowalski płacił więcej również za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz mięso (przeciętnie o 0,3%):

  • drób - o 0,7%
  • wieprzowinę - o 0,4%
  • wędliny - o 0,1%
  • wołowina i cielęcina na tym samym poziomie

Nieznacznie podrożało pieczywo i mąka (po 0,1%). Mniej niż w sierpniu płacono za cukier (o 2,9%), czekoladę (o 1,4%) oraz owoce (o 1%). Zanotowano spadek cen tłuszczów roślinnych (o 0,3%) - wylicza GUS.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Ceny ryb oraz owoców morza spadły w perspektywie miesiąca o 0,2%.

Za masło płaciliśmy krocie. To, co słodkie - potaniało [ceny żywności]
pixabay.com

Napoje? Potaniały średnio o 0,1%. Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, konsumenci płacili za nie mniej o 0,6% niż w sierpniu. Kakao i czekolada w proszku kosztowały mniej o 0,3%, a herbata - 0,1%.

W porównaniu z poprzednim miesiącem zanotowano wzrost cen napojów alkoholowych o 0,5% oraz wyrobów tytoniowych o 0,2% - podaje GUS.

- Uważamy, że w III kwartale roku dynamika cen żywności osiągnęła swoje maksimum lokalne. W kolejnych kwartałach ulegnie ona wyraźnemu obniżeniu, do czego przyczynią się efekty wysokiej tegorocznej bazy dla cen owoców, spadkowa faza cyklu na rynku wieprzowiny, spadek cen produktów mlecznych (w tym cen masła na skutek wygaśnięcia silnej spekulacji na ich wzrost) i cukru (efekt zniesienia kwot cukrowych), jak również oczekiwane przez nas umocnienie kursu złotego - podkreśla Jakub Borowski, główny ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Źródło: Główny Urząd Statystyczny

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
do wymiany- już !

GDZIE POWINIEN BYĆ MINISTER ROLNICTWA,  w przypadku tak olbrzymiego wzrostu cen żywności w Polsce ? 

m
może utopili w morzu ?

Gdzie jest polskie masło, Panie Jurgiel ?

s
słoneczne reagge
to musi nakopać w d...pę społeczeństwu, żeby zrzutka się opłaciła. Rydzyk i klechy też muszą się nażreć z państwowego. Rząd wyżywi się sam, a wy kartofle płaćcie na nasze pomysły.
z
zez
Ja nie wiem, gdzie oni te obniżki widzą. Chyba jakieś promocje wliczają. A podrożało dosłownie wszystko. Warzywa są dwa razy droższe niż w zeszłym roku. Cukier nie potaniał.
Dodaj ogłoszenie