Mimo iż mamy kalendarzową wiosnę w pełni, nie przekłada się to na obfite plony nowalijek i truskawek spod folii tunelowych. Przyczyną jest przede wszystkim pogoda.
Na przełomie marca i kwietnia mieliśmy sporo słonecznych dni, co pozytywnie wpłynęło na wegetację roślin. Zakwitły drzewa owocowe oraz rzepak ozimy. Taka aura sprzyjała pszczołom. Zbierały nektar, wydzielany przez rośliny kwiatowe, który następnie był w ulach przerabiany na miód.
- Niestety, radość z nektaru wydzielanego przez rozwijający się rzepak była krótka. Potem nastały przymrozki w nocy i zimne powietrze w ciągu dnia. W tej sytuacji pracowite owady pozostawały w ulach i zjadały wyprodukowany miód rzepakowy. Tymczasem prognoza pogoda na najbliższe dni z „zimnymi ogrodnikami” i zimną Zośką w dalszym ciągu nie jest optymistyczna - zauważa Zbigniew Pawłowski, bartnik z Tupadeł.
Dodajmy też, że zimno zahamowało wegetację truskawek w tunelach foliowych. Ich podaż na targowisku w ciągu dwóch tygodni radykalnie zmalała, co przełożyło się na wzrost ceny tych owoców - z 19 do 22 zł za kilogram. O 2 zł tańsze oferowano truskawki z Grecji.
Ponadto rolnicy i sadownicy na Kujawach oczekują deszczu. - Potrzebne są obfite opady, aby zapobiec suszy. Tym bardziej, że mieliśmy kolejną zimę bez śniegu - podkreśla Bernard Jańczak, rolnik z Szymborza.
A oto ceny wynotowane w sobotę, 10 maja, na inowrocławskim targowisku:
szparagi 12-16,
pomidory- 12-18,
botwina - 5,
koper - 3,
sałata - 3,50,
kalafior - 8-12,
seler - 6,
pietruszka - 8,
cebula - 3-4,
szczypior - 4,
por - 3,
marchew - 3,
ziemniaki - 2,50-3,
kapusta: główka białej - 7-10, kiszona - 7-8,
ogórki: gruntowe i zielone ze szklarni - 8-10-12,
małosolne - 25,
jabłka - 5-6,50,
orzechy: laskowe - 12, włoskie - 14-20,
jaja: kurze - 1-1,30, gęsi - 5,
rozsady warzyw i owoców: pomidor - 6, kalafior - 3, seler - 1, por- 0,90, truskawka - 6.
