https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ceny na na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu. Zimna aura sprawia, że płacimy więcej

(szcz)
Na targowisku, w sobotę 10 maja, rozsady warzyw oferował m.in. Jerzy Czyżniejewski ze Sławęcinka (gm. Inowrocław)
Na targowisku, w sobotę 10 maja, rozsady warzyw oferował m.in. Jerzy Czyżniejewski ze Sławęcinka (gm. Inowrocław) Jan Szczutkowski
W drugą sobotę maja odwiedziliśmy Targowisko Miejskie w Inowrocławiu, by sprawdzić tamtejsze ceny.

Mimo iż mamy kalendarzową wiosnę w pełni, nie przekłada się to na obfite plony nowalijek i truskawek spod folii tunelowych. Przyczyną jest przede wszystkim pogoda.

Na przełomie marca i kwietnia mieliśmy sporo słonecznych dni, co pozytywnie wpłynęło na wegetację roślin. Zakwitły drzewa owocowe oraz rzepak ozimy. Taka aura sprzyjała pszczołom. Zbierały nektar, wydzielany przez rośliny kwiatowe, który następnie był w ulach przerabiany na miód.

- Niestety, radość z nektaru wydzielanego przez rozwijający się rzepak była krótka. Potem nastały przymrozki w nocy i zimne powietrze w ciągu dnia. W tej sytuacji pracowite owady pozostawały w ulach i zjadały wyprodukowany miód rzepakowy. Tymczasem prognoza pogoda na najbliższe dni z „zimnymi ogrodnikami” i zimną Zośką w dalszym ciągu nie jest optymistyczna - zauważa Zbigniew Pawłowski, bartnik z Tupadeł.

Dodajmy też, że zimno zahamowało wegetację truskawek w tunelach foliowych. Ich podaż na targowisku w ciągu dwóch tygodni radykalnie zmalała, co przełożyło się na wzrost ceny tych owoców - z 19 do 22 zł za kilogram. O 2 zł tańsze oferowano truskawki z Grecji.

Ponadto rolnicy i sadownicy na Kujawach oczekują deszczu. - Potrzebne są obfite opady, aby zapobiec suszy. Tym bardziej, że mieliśmy kolejną zimę bez śniegu - podkreśla Bernard Jańczak, rolnik z Szymborza.

A oto ceny wynotowane w sobotę, 10 maja, na inowrocławskim targowisku:

  • szparagi 12-16,

  • pomidory- 12-18,

  • botwina - 5,

  • koper - 3,

  • sałata - 3,50,

  • kalafior - 8-12,

  • seler - 6,

  • pietruszka - 8,

  • cebula - 3-4,

  • szczypior - 4,

  • por - 3,

  • marchew - 3,

  • ziemniaki - 2,50-3,

  • kapusta: główka białej - 7-10, kiszona - 7-8,

  • ogórki: gruntowe i zielone ze szklarni - 8-10-12,

  • małosolne - 25,

  • jabłka - 5-6,50,

  • orzechy: laskowe - 12, włoskie - 14-20,

  • jaja: kurze - 1-1,30, gęsi - 5,

  • rozsady warzyw i owoców: pomidor - 6, kalafior - 3, seler - 1, por- 0,90, truskawka - 6.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Finisz kampanii. Ostatnia debata prezydencka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska