1 z 10
Przewijaj galerię w dół

fot. Piotr Bilski
Pączki uwielbia Gaja Gibas
2 z 10

fot. Piotr Bilski
Warsztaty pieczenia pączków w Grudziądzu
Pieczenie pączków rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkładamy 10 dag świeżych drożdży, posypujemy je cukrem, dodajemy 2 łyżki mleka i tyle mąki, aby powstał rozczyn zbliżony konsystencją do gęstej śmietany. Odstawiamy, aby rozczyn urósł.
3 z 10

fot. Piotr Bilski
Warsztaty pieczenia pączków w Grudziądzu
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Jednocześnie na ogniu rozpuszczamy kostkę masła. Trzeba uważać, aby tłuszcz się nie zagotował! Na zdjęciu: Krystyna Chełmowska i Karolina Sobczyk
4 z 10

fot. Piotr Bilski
Warsztaty pieczenia pączków w Grudziądzu
Do miski wsypujemy mąkę oraz kilogram zmielonych gotowanych ziemniaków. Dodajemy cukier waniliowy oraz kieliszek czystej wódki. Na zdjęciu: Karolina Sobczyk, Ewa Drożela i Grażyna Boguszewska