
Warsztaty pieczenia pączków w Grudziądzu
Kiedy do miski dodamy rozczyn i utarte jajka, rozpoczynamy zagniatanie ciasta. Co chwilę polewamy je tłuszczem. Ciasto trzeba wyrabiać mocno, aby wcisnąć do niego powietrze, podobnie jak w przypadku ciasta na drożdżówkę. Jak to robić Krystyna Chełmowska pokazała Karolinie Sobczyk.

Warsztaty pieczenia pączków w Grudziądzu
Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od rąk, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy, aby urosło. Powinno osiągnąć jeszcze raz taką samą objętość.

Warsztaty pieczenia pączków w Grudziądzu
Pączki trzeba dobrze "utoczyć". Na zdjęciu od lewej: Grażyna Tobolska, Urszula Skorzeniewska, (w tle:) Joanna Jesionowska i Dawid Koenner

Warsztaty pieczenia pączków w Grudziądzu
Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do 180-200 st. C. Gdy osiągną brązową barwę, pączki przewracamy. Na zdjęciu: z frytkownicy pączki wyciąga Anna Kempa