Uczniowie przypomnieli historię Święta Zmarłych i sposób obchodzenia go na cały świecie. Mało kto wiedział, że dawniej zostawiano dla błąkających się dusz jedzenie.
Gospodynie gotowały pierogi i tłuste potrawy. Tego dnia nie można było palić w piecu i zamykać drzwi, by zmarli mieszkańcy mogli bez przeszkód wejść do domostw.
Kobiety nie wylewały brudnej wody za okno, bo mogły przypadkiem oblać błąkającą się duszę. Natomiast żebracy i bezdomni zapraszani byli na ucztę do domów. Wierzono bowiem, że mogą być oni przebranymi duszami zmarłych.
Przypomnieniu tradycji towarzyszyły skłaniające do reflekcji wiersze, nie brakowało piosenek, które wykonał zespół Gama, działający przy Miejskim Centrum Kultury pod kierunkiem Barbary Szelągowskiej.
Zaduszki przygotowali uczniowie pod okiem nauczycielek: Małgorzaty Betlej i Marioli Robotnik.
Czytaj e-wydanie »