Przypomnijmy. Na początku grudnia ubiegłego roku, Chiny zakazały importu drobiu z Polski.
W grudniu 2016 nasz eksport mięsa drobiowego i podrobów do Hongkongu wyniósł około 3,5 tys. ton. Był więc o ponad 42% wyższy niż średnio w poprzednich jedenastu miesiącach. „Przeciętny miesięczny eksport do Chin między styczniem a listopadem wynosił 1,3 tys. ton. Analogiczna wartość dla Hongkongu to 2,4 tys. ton. Suma obu tych liczb stanowi niemal dokładną wielkość grudniowego eksportu do Hongkongu", wskazuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
- Miesięczne dane statystyczne potrafią być bardzo zmienne i czasem opierają się na jednorazowych zdarzeniach dlatego wyciągane z nich wnioski należy traktować z dużym dystansem – przestrzega Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Dodaje jednak, że amerykański departament rolnictwa w raporcie z września 2016 roku szacował, że około jednej trzeciej swojego importu towarów rolniczych Hongkong reeksportuje, głównie do Chin i Wietnamu.
Dyrektor KIPDiP wskazuje także na opracowania naukowe badające różnice w statystykach handlowych, które sugerują, że istotna część reeksportu drobiu z Hongkongu do Chin nie odbywa się legalnie.