1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Zakwas na żurek jest prosty do przygotowania, niewiele...
fot. Mikołaj Nowacki

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek jest prosty do przygotowania, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu. Jak krok po kroku zrobić zakwas na żurek? Sprawdź!

2 z 9
Zakwas na żurek jest gotowy po około pięciu dniach - należy...
fot. Paweł Miecznik

Jak długo trwa robienie zakwasu?

Zakwas na żurek jest gotowy po około pięciu dniach - należy go zatem przyrządzić minimum 5 dni przed Wielkanocą.

3 z 9
Składniki:szklanka mąki żytniej razowej - 120 g,3 szklanki...
fot. Janusz Wójtowicz

Przepis na zakwas - składniki

Składniki:

  • szklanka mąki żytniej razowej - 120 g,

  • 3 szklanki letniej i przegotowanej wody,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 4 liście laurowe,

  • 5 ziaren ziela angielskiego,

  • 12 ziaren pieprzu czarnego

  • opcjonalnie kawałek skórki chleba razowego - przyspieszy kiśnięcie.

Poza produktami spożywczymi potrzebny będzie litrowy słoik, który wcześniej należy wyparzyć wrzącą wodą.

4 z 9
Mąkę wsyp do szklanego słoika lub do porcelanowego naczynia....
fot. Paweł Lacheta

Domowy przepis na zakwas

Mąkę wsyp do szklanego słoika lub do porcelanowego naczynia. Stopniowo dodawaj wody, cały czas mieszając drewnianą łyżką (lub plastikową). Do wykonania zakwasu używamy wody przegotowanej, źródlanej lub przefiltrowanej o temperaturze 38-40 stopni, ale nigdy wyższej. Czosnek zmiażdż lub przeciśnij przez praskę i dodaj do słoika. Do mąki i czosnku wrzuć liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Zakwas musi mieć dostęp do powietrza - nie należy zamykać go szczelnie a jedynie lekko przykryć gazą lub ściereczką i zostawić na 5 dni w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu. Optymalna temperatura dla zakwasu to 25-30 stopni. Zakwas nie może mieć grudek, więc należy go raz dziennie mieszać. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Można z niego przyrządzić pyszny i zdrowy żurek na zakwasie.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zobacz również

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy