
Zakwas na żurek
Zakwas na żurek jest prosty do przygotowania, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu. Jak krok po kroku zrobić zakwas na żurek? Sprawdź!

Jak długo trwa robienie zakwasu?
Zakwas na żurek jest gotowy po około pięciu dniach - należy go zatem przyrządzić minimum 5 dni przed Wielkanocą.

Przepis na zakwas - składniki
Składniki:
szklanka mąki żytniej razowej - 120 g,
3 szklanki letniej i przegotowanej wody,
3 ząbki czosnku,
4 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
12 ziaren pieprzu czarnego
opcjonalnie kawałek skórki chleba razowego - przyspieszy kiśnięcie.
Poza produktami spożywczymi potrzebny będzie litrowy słoik, który wcześniej należy wyparzyć wrzącą wodą.

Domowy przepis na zakwas
Mąkę wsyp do szklanego słoika lub do porcelanowego naczynia. Stopniowo dodawaj wody, cały czas mieszając drewnianą łyżką (lub plastikową). Do wykonania zakwasu używamy wody przegotowanej, źródlanej lub przefiltrowanej o temperaturze 38-40 stopni, ale nigdy wyższej. Czosnek zmiażdż lub przeciśnij przez praskę i dodaj do słoika. Do mąki i czosnku wrzuć liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Zakwas musi mieć dostęp do powietrza - nie należy zamykać go szczelnie a jedynie lekko przykryć gazą lub ściereczką i zostawić na 5 dni w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu. Optymalna temperatura dla zakwasu to 25-30 stopni. Zakwas nie może mieć grudek, więc należy go raz dziennie mieszać. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Można z niego przyrządzić pyszny i zdrowy żurek na zakwasie.