5 z 9
Liczba porcji dla 6-7 osób.Czas przygotowania: ok 30...
fot. Mikołaj Nowacki

Żurek na zakwasie - przepis

Liczba porcji dla 6-7 osób.

Czas przygotowania: ok 30 minut.

Składniki: 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego, 500 g zakwasu na żurek, 300 g białej kiełbasy parzonej, 300 g boczku parzonego lub wędzonego, 6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki majeranku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie chrzan do smaku, jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie: Zagotuj bulion w dużym garnku. Dodaj białą kiełbasę i boczek, pogotuj 10 minut. Zakwas przełóż do garnka lub naczynia, dodaj wodę i rozmieszaj. Wlej zakwas do żurku przez sitko, by pozbyć się grudek. Dodaj przyprawy i pogotuj całość jeszcze 10 minut. Wyjmij kiełbasę i boczek na osobny talerz. Śmietankę zahartuj tzn. przelej do miseczki i dodaj do niej kilka łyżek gorącego żurku, rozmieszaj i wlej całość do garnka. Pogotuj żurek jeszcze ok. minutę. Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku. Żurek podawaj z chlebem i chrzanem. Smacznego!

6 z 9
Te dwie zupy różnią się składem i konsystencją. Inna jest...
fot. Piotr Krzyżanowski

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Te dwie zupy różnią się składem i konsystencją. Inna jest baza, czyli zakwas. Zakwas na żurek robi się z mąki razowej żytniej, a do białego barszczu - z mąki pszennej. Żurek zazwyczaj jest bardziej gęsty niż barszcz a jego kolor jest intensywnie szary. Barszcz biały jest lżejszy, może być na samej białej kiełbasie.

7 z 9
Jeśli nie planujesz od razu użyć zakwasu, najlepiej go...
fot. Janusz Wójtowicz

Jak przechowywać zakwas?

Jeśli nie planujesz od razu użyć zakwasu, najlepiej go przelać do szczelnego słoika lub butelki i trzymać w lodówce. Może tam stać nawet kilka tygodni.

8 z 9
Do zakwasu na żurek najlepsza jest mąka żytnia:Mąka żytnia...
fot. unsplash.com

Jaka mąka na zakwas?

Do zakwasu na żurek najlepsza jest mąka żytnia:

  • Mąka żytnia razowa (typ 2000) - najlepsza do zakwasu, ponieważ zawiera najwięcej otrębów i składników odżywczych, co wspomaga fermentację.

  • Mąka żytnia chlebowa (typ 720) - dobra opcja, jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak zakwasu.

  • Mąka żytnia (typ 1400, sitkowa) - pośredni wybór między razową a chlebową.

Można dodać też skórkę chleba na zakwasie, by przyspieszyć fermentację.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Festyn dla dzieci w Aleksandrowie Kujawskim. Zbierali pieniądze dla małej Oli

Festyn dla dzieci w Aleksandrowie Kujawskim. Zbierali pieniądze dla małej Oli

Wybory prezydenckie 2025 w Golubiu-Dobrzyniu i powiecie. Wyniki głosowania - II tura

Wybory prezydenckie 2025 w Golubiu-Dobrzyniu i powiecie. Wyniki głosowania - II tura

W Kujawsko-Pomorskiem Trzaskowski wygrał w dużych miastach, Nawrocki w gminach

W Kujawsko-Pomorskiem Trzaskowski wygrał w dużych miastach, Nawrocki w gminach

Zobacz również

Osielsko idzie na rekord. Frekwencja powyżej 81 procent? Tak prognozowali mieszkańcy

Osielsko idzie na rekord. Frekwencja powyżej 81 procent? Tak prognozowali mieszkańcy

Wybory prezydenckie 2025 w Golubiu-Dobrzyniu i powiecie. Wyniki głosowania - II tura

Wybory prezydenckie 2025 w Golubiu-Dobrzyniu i powiecie. Wyniki głosowania - II tura