W poniedziałek pachniało tam świeżo pieczonymi mazurkami. To studentki Uniwersytetu Trzeciego Wieku podglądały poczynania Jacka Grabowskiego, który tym razem zdradzał tajniki dobrego mazurka świątecznego.
- Za każdym razem na zajęciach jest ponad 30 osób. Na razie z panem Jackiem mieliśmy pięć spotkań. Na każdym piekłyśmy z nim inne ciasta: sernik szachownicę, żyda, drożdżówkę, piankę owocową czy struclę makową. Tym razem naprawdę pyszny i szybki mazurek. Tutaj zresztą wszystko wydaje się takie łatwe. Pewnie za sprawą i szefa kuchni, i towarzystwa, i cudownej atmosfery - podkreśla Czesława Majewska z Wiśniewki.
Zajęcia odbywają się na razie raz w miesiącu, ale od kwietnia będą po dwa spotkania. Na jednym studentki będą gotować, a na drugim piec. My już wiemy, co będą gotować w kwietniu, ale nie zdradzimy, bo to ma być niespodzianka od szefa kuchni dla pań. Każde spotkanie kończy się degustacją wypieków przy kawie i wspólnymi pogaduchami.
- Lubię te zajęcia, bo zawsze jest wesoło. Porozmawiamy sobie na różne tematy, pośmiejemy się. Poza tym studentki są bardzo pilne - dodaje Jacek Grabowski.
Dla Czytelników cukiernik podał swój przepis na mazurek z bakaliami:
Ciasto:
3 szkl. mąki, 2 jajka, 2 żótka, kostka margaryny, 4 łyżki cukru, kwaśnej śmietany, paczka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 1 litr musu jabłkowego, szkl. kaszki manny, bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, morele, śliwka suszona (po 10 dkg)
Wykonanie:
Miękką margarynę zagnieść z wszystkimi składnikami oprócz mąki i proszku. Na koniec dodać proszek i mąkę (nie wszystką od razu). Całość zagnieść, aby zaciągnąć. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną dużą blachę. Na wyłożone ciasto posmarować pomieszany dżem z musem, na to wyłożyć bakalie. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią masę na blasze. Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C przez około 40 min. Po wyjęciu z pieca, przestudzeniu, dekorujemy według uznania.
Z życzeniami smacznego mazurka i miłych Świąt Wielkanocnych od Jacka Grabowskiego i studentek sekcji kulinarnej Uniwersytetu Trzeciego Wieku.