Skąd pochodzą winogrona?
Winorośl pochodzi z krajów leżących w basenie Morza Śródziemnego oraz południowo-zachodniej Azji. W tych rejonach temperatury są wysokie, mroźne zimy nie występują. Dlatego krzewy winorośli nie lubią naszych polskich zim z niskimi, często ujemnymi temperaturami.
Jednak w naszym klimacie winorośl można z powodzeniem uprawiać w ogrodach przydomowych i w ogródkach działkowych i mieć słodkie owoce. Uprawia się u nas nawet winogrona na plantacjach na skalę przemysłową - do spożycia w świeżej formie, do produkcji wina. Polskie odmiany winogron są słodkie, smaczne, cechują się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem.
Jakie warunki lubi winorośl?
Stanowisko – słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru, najlepiej na południowym stoku lub przy ścianie budynku, która akumuluje ciepło.
Krzewy winogron powinny być oddalone od siebie o około 1 metr - dzięki temu będą miały optymalne warunki do wzrostu i owocowania.
Gleba – przepuszczalna, lekko kwaśna do obojętnej (pH 6,0–7,0), żyzna, bogata w próchnicę.
Wilgotność – umiarkowana, winorośl nie lubi stagnującej wody, dlatego ważny jest drenaż.
W kwietniu zadbaj o winorośl
Winogrona to pyszne i zdrowe owoce. Wyhodowane we własnym ogródku mają nieporównanie lepszy smak, niż kupione w sklepie. A i satysfakcja z owoców pracy własnych rąk jest ogromna. Jednak by winorośl obficie owocowała w sezonie, a owoce były smaczne, a nie małe i cierpkie, należy już w kwietniu zadbać o krzewy winogronowe i wykonać niezbędne prace ogrodowe. Warto pamiętać, że winogrona to rośliny wymagające, nie znoszą zaniedbań, dlatego zabiegi przygotowujące winorośl na sezon kwitnienia i owocowania nie powinny być odkładane w czasie.
ZOBACZ TEŻ: Nowy trik na obrodzenie krzaku pomidora. Ten nawóz do pomidorów sprawi, że będzie mnóstwo pomidorów