
Wciornastek zachodni - żeruje na najmłodszych organach rośliny, na liściach, pąkach kwiatowych, kwiatach oraz na zawiązkach owoców, głównie w uprawie truskawki pod osłonami. Wciornastki wysysają sok z rośliny, nakłuwając jej organy. Uszkodzone pąki kwiatowe mogą zasychać, a silnie uszkodzone rośliny słabiej rosną, czasami zasychają. Uszkodzone owoce są słabo wyrośnięte, zdeformowane i ordzawione. Tracą wartość handlową i konsumpcyjną.

Urazek czteroplamek - chrząszcze żerują na powierzchni dojrzałych i przejrzewających owoców miękkich. Widoczny wyjedzony miękisz owoców i chrząszcze na truskawkach. Chrząszcze mogą także wgryzać się do owoców truskawki i drążyć w nich głębsze korytarze. Obecność chrząszczy na lub w owocach jest przyczyną dyskwalifikacji plonu.

Ogrodnica niszczylistka - w maju i na początku czerwca chrząszcze nalatują na plantację, zjadają lub uszkadzają liście, szkieletują je pozostawiając nieregularne dziury, mogą też uszkadzać zawiązki owoców nadgryzając je. Larwy żerują na korzeniach roślin, zwykle jednak na roślinach zielnych, a nie na truskawce.

Ślinik luzytański - ślimak uszkadza różne części roślin truskawki, jednak największe szkody wyrządza nadgryzając, zjadając i niszcząc owoce. Ślimak nadgryza dojrzewające i dojrzałe truskawki, wyjada miękisz, na owocach widoczne są rozległe dziury, bardzo często zjada całe owoce, pozostawiając tylko szypułki. Na roślinach i owocach ślimaki pozostawiają charakterystyczny śluz. Ślimak chętnie zasiedla miejsca zacienione i wilgotne, zachwaszczone rowy, miedze, nieużytki i zarośla. Jest bardzo aktywny po deszczu oraz w dni pochmurne, w okresach wysokiej wilgotności powietrza. Podczas słonecznej pogody ślimaki kryją się pod roślinami lub grudkami gleby.