
Pomrowik plamisty - liście uszkodzone przez ślimaki są podziurawione, a na ich dolnej stronie często można znaleźć szkodniki oraz wydzielany przez nie śluz. Ślimaki wyrządzają poważne szkody wygryzając miąższ i pozostawiając rozległe dziury w owocach – dojrzewających zarówno wiosną, jak i wczesną jesienią, w uprawie w polu i pod osłonami.

Zwójka truskaweczka - gąsienice żerują w oprzędach, na dolnej stronie liści wyjadając ich miąższ, na uszkodzonych liściach powstają brązowe plamy. Gąsienice żerują także we wnętrzu kwiatów, uszkadzają słupki, pręciki oraz dno kwiatowe, redukując liczbę związanych owoców i plon. Gąsienice starszych stadiów rozwojowych żerują na górnej stronie liści, w których wyjadają tkankę, pozostawiając dziury oraz sprzędzają liście wzdłuż nerwu, bądź też łączą przędzą kilka liści wraz z kwiatostanem.

Zwójka poziomeczka - młode gąsienice żerują w oprzędach, na dolnej stronie liści. Starsze gąsienice żerują na górnej stronie liści, szkieletując je. Gąsienice sprzędzają liście wzdłuż nerwu głównego, bądź też oprzędzają kilka z nich wraz z kwiatostanem. Występując licznie, gąsienice zwójki silnie uszkadzają liście oraz kwiaty, efektem czego są zdeformowane owoce.

Mączlik wiciokrzewowy - dorosłe osobniki i larwy żerują i rozwijają się na dolnej stronie liści, tworząc duże grupy. Nakłuwają tkanki i wysysają sok z komórek, ogładzają rośliny, hamują ich wzrost i osłabiają owocowanie. Podczas żerowania osobniki dorosłe i larwy wydzielają słodkie odchody zwane rosą miodową, która pokrywa liście a nawet owoce, na których w krótkim czasie rozwijają się grzyby sadzakowe. Rozwój grzybów sadzakowych ogranicza powierzchnię asymilacyjną roślin, a to wpływa na wielkość i jakość owoców, które tracą wartość handlową.