Karol Przybylak, współautor naszego kalendarza, zaznacza, że znajdą się w nim nowe rubryki i tematy.
- W tym roku postanowiliśmy przybliżyć czytelnikom tematykę tzw. superżywności (super foods) i pokazać, że potężny potencjał zdrowotny tkwi, wbrew pozorom, nie tylko w produktach spożywczych, które importowane są z drugiego końca świata i mają egzotyczne nazwy. Warto odkrywać także to, co nasze i lokalne, np. aronię, porzeczki, siemię lniane czy rokitnik.
Jak co roku nie brakuje porad z zakresu naturalnej profilaktyki zdrowotnej i kosmetyki. W sposób szczególny zwróciliśmy tym razem uwagę na to jak domowymi metodami dbać o kondycję wątroby. Coraz śmielej promujemy także turystykę kulinarną, pokazując ciekawe miejsca (np. szlak szarlotki), które odwiedzić powinni poszukiwacze nowych wrażeń i smaków - mówi Karol Przybylak.
Tradycyjnie już w kalendarzu znajdą się porady ekologiczne, zdrowotne, dla działkowców oraz przepisy.
Na 2016 rok dla Czytelników przygotowaliśmy jeszcze jedną niespodziankę. Otóż raz w miesiącu, zawsze w sobotę, będą otrzymywać cztery dodatkowe strony z rozwinięciem porad z kalendarza. O czym przeczytają na początku nowego roku?
- Te dodatki będą często korespondować z treściami zawartymi w kalendarzu. Czasami je zapowiadać, a czasami poszerzać różne tematy. Zawsze można liczyć na porady dotyczące ogrodu, zdrowej kuchni i kosmetyki naturalnej. W pierwszym, styczniowym, odcinku napiszemy o tym, jak poprzez dietę wzmacniać odporność, jakie znaczenie dla naszych ogrodów mają zmiany pór roku i jak to wykorzystać. Przedstawimy też naturalne sposoby łagodzenia skutków lekkich odmrożeń - mówi Karol Przybylak.