
Warzywa, a szczególnie nowalijki
Stanowią najlepsze źródło błonnika, witamin i mikroelementów niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Sałatę, rzodkiewkę, szczypior czy zielonego ogórka najlepiej jeść na surowo i dodawać wszędzie, gdzie to tylko możliwe

Jajka
- Są dobrym źródłem witaminy D zdrowej też dla kości i zębów. Jedno duże jajo, a właściwie żółtko, zawiera 50 IU witaminy D3. Znajdują tam się również witamina A i żelazo - mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel

- Jajka w codziennym menu pozwolą długo zachować sprawny umysł. I generalnie są idealnym produktem w wiosennej diecie, ponieważ zawierają składniki odżywcze pomagające w pozimowym rozruchu. Spożywajmy je zatem pod różnymi postaciami łącząc z nowalijkami. To najlepszy sposób, aby nasze posiłki były urozmaicone i zdrowe – mówi Tomasz Jokiel

Woda
Zamiast kawy korzystnie jest pić wiosną wodę mineralizowaną niegazowaną lub przegotowaną – najlepiej ok. 2 litry dziennie