- U rolników szukam przede wszystkim żywności jak najmniej przetworzonej, bez sztucznych dodatków - mówi Janusz Baranowski z Bydgoszczy. - Zamawiam u nich głównie wędliny i chleb razowy. Te towary najbardziej kojarzą mi się z dobrym jedzeniem u babci, która mieszkała na wsi.
Weźcie udział w naszej sondzie: Kupujecie zdrową żywność?
Zdrowa żywność. Od pączków do sera
Do gospodarstwa Teresy i Wacława Wasielewicz z Krupocina (gm. Bukowiec) przyjeżdża coraz więcej klientów. - Z Bydgoszczy, Grudziądza, Torunia, Łodzi a nawet spoza Polski - mówi gospodyni.
Zaczynali od sprzedaży domowych pączków i wina. Dziś mają w ofercie m.in. sporo wędlin i kozich serów. - Pochodzę z Lubelszczyzny i w rodzinnym gospodarstwie pomagałam przy wyrobie wędlin - opowiada gospodyni. - Korzystam ze starych receptur. Dlatego robimy między innymi kiełbasę lubelską.
Czytaj też: Żywność ekologiczna. Produkcja jest droga. Dlatego koncerny próbują oszukiwać tych, którzy chcą żyć zdrowo?
Coraz więcej osób szuka starych smaków
- Coraz więcej osób szuka dawnych smaków - przyznaje Danuta Jaskólska _z Kaniewa (gmina Bądkowo), _która należy do miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich. - Już się najedliśmy chińskich zupek, szynek które bez względu na nazwę i to, kto je wyprodukował, mają podobny smak. Dlatego ludzie szukają produktów jak najmniej przetworzonych i dobrej jakości.
I podkreśla, że nie trzeba być mistrzem w kuchni, by upiec chleb lub zrobić żur na swojskim zakwasie. Najważniejsze są chęci. - Do przygotowania zakwasu potrzebna jest mąka żytnia i ciepła woda - wyjaśnia Danuta Jaskólska. - Powinien postać przez około trzy dni w glinianym garnku, aż zacznie pachnieć.
Czytaj na Pomorska.pl:Kupuj lokalnie! A tu znajdziesz ekoproducenta
Moda na pieczenie chleba
- Cieszę się, że nastała moda na pieczenie chleba - mówi Ur**szuli Mele**, która jest współwłaścicielką Chlebowego Gospodarstwa "Kromeczka" w Gądeczu (koło Dobrcza). - Przecież, by przygotować chleb nawet w maszynce, wystarczy mąka, woda i zakwas lub drożdże. Ważne, że bez polepszaczy! I taki chleb, wyłącznie z naturalnych składników, pieką w "Kromeczce". Żytni, z mąki pełnoprzemiałowej. Taki, jak wiele lat temu.
Czytaj też: Coraz więcej osób kupuje żywność ekologiczną. Ludzie! W ten sposób oszczędza się na lekarstwach!
