Chodzi o kształtowanie pozytywnych wzorców żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. W ramach programu „Zielona Kraina” od 29 lutego do 23 czerwca br. w szkołach podstawowych odbywają się warsztaty kulinarno-edukacyjne dla uczniów i ich nauczycieli.
Prowadzący zwracają uwagę m.in. na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych, a także produktów pochodzenia zwierzęcego i sztucznie wzbogacanych. Są interaktywne pogadanki, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne.
W 200 bezpłatnych warsztatach edukacyjnych weźmie udział ok. 4,5 tys. uczniów i 200 nauczycieli w Polsce. Patronat nad programem objął Instytut Żywności i Żywienia.
Więcej informacji o projekcie „Zielona Kraina” na stronie www.zielona-kraina.com.