Zefir Jabłeczny ze śmietanką

RedakcjaZaktualizowano 
Zefir jabłeczny z Łabiszyna ma kształt jabłka, którego „skórka” wykonana jest z czekolady, a wnętrze stanowi mus śmietanowy i szarlotka. Wszystko to według bardzo starego przepisu.

Zefir jabłeczny z łabiszyńskiej Pracowni Lodów Tradycyjnych jest deserem opartym na recepturze zamieszczonej w najstarszej odnalezionej książce kucharskiej Torunia, pochodzącej z 1885 roku.

Udostępnił ją profesor Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa kulinarnego UMK.

Recepturę odtworzono starannie, deserowi nadano jednak nowoczesny kształt – jabłka, którego skórkę imituje zależnie od potrzeby glazura z doskonałej jakości czekolady lub zamsz czekoladowy. Wnętrze wypełnione jest musem śmietanowym i szarlotką.

Tajemnicą jego wyjątkowego smaku jest wykorzystanie do osłody miodu z rodzinnej pasieki z Białożewina i jabłek odmiany szara reneta, które pochodzą z gospodarstwa działającego w pobliżu Łabiszyna.

Firma Daniela Żurkowskiego, która obecna jest na rynku od 1997 roku, produkcją lodów i deserów zajmuje się od 8 lat. Zaczynała od lodów maszynowych, produkowanych jednak z samodzielnie przygotowywanej masy, które nazwano „łabiszyńskimi świderkami”. Szybko dołączyły do nich lody tradycyjne znane pod nazwą Lody z pasją Daniel Żurkowski
Lodowych inspiracji jakie powstają w owej pracowni można skosztować w łabiszyńskiej lodziarni Pasjonata Tropicana.

Wspaniałe w smaku i wyjątkowe pod względem formy lody i desery z Łabiszyna są często nagradzane. Zefir jabłeczny uhonorowany został w tym roku I nagrodą podczas „Święta Smaku i Tradycji” w Minikowie, a lody cassate nominowane zostały podczas tej imprezy do nagrody „Perła 2018”, która wręczana jest w Poznaniu, w ramach podsumowania dorocznej edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

GŁOSOWANIE

Zefir Jabłeczny ze śmietanką, Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski

SMS o treści: PCN.2 pod numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

Klikaj >>Zefir Jabłeczny ze śmietanką
Nasze Dobre 2018

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Materiał oryginalny: Zefir Jabłeczny ze śmietanką - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3