
Te osoby nie powinny jeść ziemniaków. Mogą im zaszkodzić!
Ziemniaki to źródło skrobi, białek, aminokwasów, błonnika, cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasów tłuszczowych i składników mineralnych (wapń, chlor, żelazo, jod, siarka, witaminy C, PP, B1, B2 i B6, potas i mangan, związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, antocyjany).
Jednak mimo tych zalet, panuje przekonanie, że ziemniaki są szkodliwe, tuczą i powinno się ich unikać w diecie. Jak to jest naprawdę? Mamy listę osób, które nie powinny spożywać ziemniaków, gdyż mogą one im zaszkodzić. Sprawdź.

Ziemniaki podnoszą poziom cukru we krwi
Ziemniaki mają dość wysoki indeks glikemiczny, około 70 jednostek. Powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Następuje krótkotrwały przyrost energii, a następnie - szybki i gwałtowny jej spadek. Wraz ze spadkiem energii nadchodzi zmęczenie, senność i uczucie ponownego głodu.
Ziemniaki zatem nie są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2, stan przedcukrzycowy lub insulinooporność, a także osób zdrowych, ale podatnych na wahania poziomu cukru we krwi.

Ziemniaki wywołują wzdęcia
Skrobia zawarta w ziemniakach może powodować problemy z układem trawiennym i wywoływać wzdęcia. Zawarte w ziemniakach cukry mogą wywoływać ból brzucha.

Ziemniaki stwarzają ryzyko otyłości
Same ziemniaki nie są mocno kaloryczne, jednak mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego spadek, co prowadzi do szybkiego odczuwania głodu. Stąd ryzyko nadwagi lub otyłości. Jaka jest na to rada? Jedz ziemniaki gotowane (nie smażone!) z dodatkiem warzyw - surowych lub gotowanych. Ziemniaki pod postacią chipsów czy smażonych talarków są ciężkostrawne i kaloryczne!