Ziemniak - co to za roślina?
Ziemniak to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, tam uprawiano je już tysiące lat temu. Do Europy ziemniaka przywieziono w końcu XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników diet ludzi na całym świecie. W 2009 roku ziemniak był czwartą pod względem wielkości produkcji rośliną uprawną, zaraz po kukurydzy, ryżu i pszenicy.
Mianem "ziemniaki" określa się jadalne bulwy, które rosną pod ziemią. Ziemniaki przyrządza się w kuchni na wiele sposobów - można je piec, gotować, smażyć. Ziemniaki spożywa się jako dodatek skrobiowy do obiadu (jako zamiennik makaronu czy ryżu), jako składnik sałatek czy zup, w postaci purée ziemniaczanego, po usmażeniu jako frytki, robi się z nich także bardzo popularną przekąskę - chipsy.
Ziemniaki - wartości odżywcze
Ziemniaki to źródło skrobi, białek, aminokwasów. Zawierają też cukry rozpuszczalne (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasy tłuszczowe i składniki mineralne takie jak: wapń, chlor, żelazo, jod, siarka, witaminy C, PP, B1, B2 i B6, związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, antocyjany. Związki fenolowe i antocyjany zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz degradacji siatkówki oka.
Odmiany jadalne ziemniaków
Odmiany jadalne ziemniaków dzieli się na następujące typy kulinarne:
- A – sałatkowe - polecane zwłaszcza na sałatki i konserwy,
- B – wszechstronnie użytkowe - idealne do zup, ciast ziemniaczanych, zapiekanek, frytek,
- C – mączyste - polecane na purée, pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone,
- D – bardzo mączyste i suche - mało przydatne.
Czy ziemniaki tuczą?
Ziemniaki to przede wszystkim źródło węglowodanów. Jednak sam ziemniak nie jest mocno kaloryczny. 100 gramów ziemniaków to jedynie 77 kalorii. Dlaczego więc panuje przekonanie, że ziemniaki tuczą i powinny ich unikać osoby na diecie odchudzającej? To mit. Ziemniaki same w sobie nie powodują nadmiernego przyrostu masy (mówimy oczywiście o racjonalnych ilościach). Tuczą dodatki, które spożywamy razem z ziemniakami - sosy na śmietanie czy majonezie, skwarki, zasmażki, a także znaczenie ma forma, w jakieś spożywamy ziemniaki - frytki czy chipsy mają znacznie więcej kalorii, niż ziemniaki gotowane.
Te osoby muszą unikać ziemniaków
Wiemy już, że nie taki ziemniak zły, jak go malują. Jednak są osoby, które nie powinny spożywać ziemniaków, gdyż mogą one im zaszkodzić. Koniecznie sprawdź w naszej galerii, kto nie powinien jeść ziemniaków!
ZOBACZ TEŻ:
- Takie są skutki jedzenia chleba. To się dzieje z organizmem, gdy jesz pieczywo
- Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
- Takie imiona noszą najgorsze synowe. Te kobiety są złośliwe i nie szanują teściowej!
