Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaki - te osoby nie powinny ich jeść. Niektórym ziemniaki mogą naprawdę zaszkodzić

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Ziemniaki to źródło skrobi, białek, aminokwasów, błonnika, cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasów tłuszczowych i składników mineralnych (wapń, chlor, żelazo, jod, siarka, witaminy C, PP, B1, B2 i B6, potas i mangan, związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, antocyjany). Jednak mimo tych zalet, panuje przekonanie, że ziemniaki są szkodliwe, tuczą i powinno się ich unikać w diecie. Jak to jest naprawdę? Mamy listę osób, które nie powinny spożywać ziemniaków, gdyż mogą one im zaszkodzić. Sprawdź.
Ziemniaki to źródło skrobi, białek, aminokwasów, błonnika, cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasów tłuszczowych i składników mineralnych (wapń, chlor, żelazo, jod, siarka, witaminy C, PP, B1, B2 i B6, potas i mangan, związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, antocyjany). Jednak mimo tych zalet, panuje przekonanie, że ziemniaki są szkodliwe, tuczą i powinno się ich unikać w diecie. Jak to jest naprawdę? Mamy listę osób, które nie powinny spożywać ziemniaków, gdyż mogą one im zaszkodzić. Sprawdź. pixabay.com
Ziemniaki są owiane złą sławą. Panuje przekonanie, że są szkodliwe i powinno się ich unikać w diecie. Mówi się, że są szczególnie szkodliwe dla osób, które chorują na cukrzycę (ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny), a także, że ziemniaki tuczą. Jak to jest naprawdę? Ziemniaki zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C, witamina B, potas i mangan. Są też bogatym źródłem węglowodanów. Jednak są osoby, które nie powinny spożywać ziemniaków, gdyż mogą one im zaszkodzić. Sprawdź, kto nie powinien jeść ziemniaków.

Ziemniak - co to za roślina?

Ziemniak to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, tam uprawiano je już tysiące lat temu. Do Europy ziemniaka przywieziono w końcu XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników diet ludzi na całym świecie. W 2009 roku ziemniak był czwartą pod względem wielkości produkcji rośliną uprawną, zaraz po kukurydzy, ryżu i pszenicy.

Mianem "ziemniaki" określa się jadalne bulwy, które rosną pod ziemią. Ziemniaki przyrządza się w kuchni na wiele sposobów - można je piec, gotować, smażyć. Ziemniaki spożywa się jako dodatek skrobiowy do obiadu (jako zamiennik makaronu czy ryżu), jako składnik sałatek czy zup, w postaci purée ziemniaczanego, po usmażeniu jako frytki, robi się z nich także bardzo popularną przekąskę - chipsy.

Ziemniaki - wartości odżywcze

Ziemniaki to źródło skrobi, białek, aminokwasów. Zawierają też cukry rozpuszczalne (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasy tłuszczowe i składniki mineralne takie jak: wapń, chlor, żelazo, jod, siarka, witaminy C, PP, B1, B2 i B6, związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, antocyjany. Związki fenolowe i antocyjany zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz degradacji siatkówki oka.

Odmiany jadalne ziemniaków

Odmiany jadalne ziemniaków dzieli się na następujące typy kulinarne:

  • A – sałatkowe - polecane zwłaszcza na sałatki i konserwy,
  • B – wszechstronnie użytkowe - idealne do zup, ciast ziemniaczanych, zapiekanek, frytek,
  • C – mączyste - polecane na purée, pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone,
  • D – bardzo mączyste i suche - mało przydatne.

Czy ziemniaki tuczą?

Ziemniaki to przede wszystkim źródło węglowodanów. Jednak sam ziemniak nie jest mocno kaloryczny. 100 gramów ziemniaków to jedynie 77 kalorii. Dlaczego więc panuje przekonanie, że ziemniaki tuczą i powinny ich unikać osoby na diecie odchudzającej? To mit. Ziemniaki same w sobie nie powodują nadmiernego przyrostu masy (mówimy oczywiście o racjonalnych ilościach). Tuczą dodatki, które spożywamy razem z ziemniakami - sosy na śmietanie czy majonezie, skwarki, zasmażki, a także znaczenie ma forma, w jakieś spożywamy ziemniaki - frytki czy chipsy mają znacznie więcej kalorii, niż ziemniaki gotowane.

Te osoby muszą unikać ziemniaków

Wiemy już, że nie taki ziemniak zły, jak go malują. Jednak są osoby, które nie powinny spożywać ziemniaków, gdyż mogą one im zaszkodzić. Koniecznie sprawdź w naszej galerii, kto nie powinien jeść ziemniaków!

ZOBACZ TEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska