
Mniszek lekarski
Oprócz tego, że roślina dostarcza żelazo, wapń, magnez i potas, jej korzeń jest bogaty w inulinę, czyli rozpuszczalny błonnik wspomagający utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Suszony korzeń spożywamy jako herbatę. Polecana jest też herbata z kwiatów mniszka, która wspomaga rozkład tłuszczu i poprawia trawienie poprzez stymulowanie wydzielania żołądkowego. Ziele z mniszka może być dodatkiem do sałatek lub jako składnik pasty.

Papryczka chilli
Zawiera kapsaicynę, która pobudza metabolizm, przyspiesza spalanie tłuszczów, zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi, obniża cholesterol.
Można dodawać do wielu potraw. Świetnie komponuje się z daniami pomidorowymi oraz .. czekoladą.

Pokrzywa
To roślina odchudzająca, oczyszczająca i moczopędna. Łodygi można wykorzystać do koktajlu.
Świeże liście stosuje się do sałatek lub zaparza się pije jako napar. Zimą stosujemy suszoną pokrzywę (liści nie suszymy na słońcu, lecz w chłodnym, ciemniejszym miejscu)

Poziomka
Z liści poziomki robimy napar. Przyspiesza on przemianę materii. Flawonoidy zawarte w roślinie mają właściwości moczopędne, ułatwiają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów powstałych w procesie przemiany materii.