Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć (istnieje od 1984 roku) stawia w ostatnich kilku latach na połączenie nowych rozwiązań technologicznych z tradycyjnymi recepturami.
Przeczytaj też: Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć promuje polskie słodycze na targach w Dubaju
"Firma wprowadza regularnie w swoim zakładzie - uruchomionym w 2010 roku - kolejne usprawnienia technologiczne. Wdrożony system paletyzacji sprawił, że Brześć całkowicie zautomatyzował końcowe procesy produkcji swoich flagowych wyrobów z ciasta ptysiowego, czyli słomki oraz groszku ptysiowego" - czytamy w komunikacie.

Czytaj również: Brześć. Słomka ptysiowa z cukrem, cynamonem i z nasionami jedzie na prestiżowe targi słodyczy w Kolonii
- Sektor spożywczy od kilku lat podąża za trendem automatyzacji procesów pakowania, co jest zrozumiałe, biorąc pod uwagę rosnącą konkurencję, chęć ciągłego usprawniania i optymalizacji produkcji czy też wysokie wymagania BHP związane z produkcją żywności - mówi Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy w firmie Brześć. - W związku z tym, automatyzacja kolejnych obszarów produkcji słodyczy i przekąsek była dla nas od dłuższego czasu jednym z kluczowych celów, których osiągnięcie umożliwi nam dalszy rozwój oraz zwiększenie efektywności.
