Rāmen to zupa z kluskami, japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Rāmen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw.
Nie brakuje modyfikacji tradycyjnej zupy ramen, od dodania jajka lub dwóch, poprzez dodanie mleka kokosowego, warzyw, a nawet sera. Ale Nakamura.ke Mobile Kitchen przeniosła ramen w zupełnie nowy wymiar, tworząc pierwszym na świecie sklep z ramenem, który... świeci w ciemności.
To Cię może też zainteresować
Jak głoszą legendy, Nakamury to jeden z rodzajów yokai, czyli japońskich duchów, fantastycznych istot które przemierzają świat w poszukiwaniu swoich rodziców. W czasie tych wędrówek częstują gości swoim upiornym świecącym ramenem.
Więc co sprawia, że "lumen ramen świeci" w ciemności? Okazuje się, że ten blask jest naturalny a jego źródłem jest chinina, wraz z innymi naturalnymi składnikami, takimi jak witamina B, aminokwasy i rośliny bogate w chlorofil. I chociaż jedzenie z reguły nie świeci w ciemności, to może świecić w ultrafiolecie.
Menu Nakamura.ke Mobile Kitchen składa się z trzech pozycji: klasycznego tonkatsu ramen, tonkatsu tsukemen oraz wegetariańskiego miso ramen z dodatkami, takimi jak gyoza z krewetek tygrysich, duszony boczek wieprzowy i jajko w koszulce. Do każdej miski świecącego makaronu, który jest całkowicie bezpieczny do spożycia, podawany jest wybrany koktajl.
Zobacz, jak wygląda niesamowity, świecący w ciemności ramen w naszej galerii:
