Zobacz wideo: Tak zmieniło się polskie rolnictwo przez ostatnich 10 lat. Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego 2020 GUS
Pszenica na targowiskach kosztuje nawet ponad tysiąc złotych za tonę. W skupach między 10 a 16 maja wyceniano ją średnio w Polsce na 971 zł/t, wskazują dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW. W skupach na terenie Kujawsko-Pomorskiego 26 maja pszenica paszowa jest wyceniana na 850-930 zł/t, konsumpcyjna 870-940 zł/t (notowania Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego).
Krajowe ceny zakupu zbóż - maj 2021
W zakładach zbożowych objętych monitoringiem ZSRIR między 10 a 16 maja 2021 r. za pszenicę konsumpcyjną płacono średnio 971 zł/t, to nieznacznie (o 0,2%) mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż przed miesiącem. Cena tego zboża była o 17% wyższa niż przed rokiem.
Droższe i to aż o 30% niż rok temu jest żyto konsumpcyjne, które 16 maja średnio w kraju uzyskiwano stawkę 745 zł/t, o 3% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była o ponad o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej.
To też może Cię zainteresować
Więcej (o 21%) niż 12 miesięcy temu można zarobić również na jęczmieniu paszowym, którego tona kosztowała średnio w kraju 861 zł/t, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Ziarno to było również o 2% droższe niż przed miesiącem. Za jęczmień paszowy 26 maja w skupach na terenie kujawsko-pomorskiego kosztuje od 740 do 830 zł za tonę. Cena konsumpcyjnego to 780 zł (stawka zakładu w powiecie inowrocławskim).
Średnia cena pszenżyta w połowie miesiąca ukształtowała się na poziomie 857 zł/t, o 2% wyższym niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena tego zboża była także o 23% wyższa niż przed rokiem. 26 maja w notowaniach KPODR pszenżyto kosztuje 750-850 zł/t.
Kukurydza drożeje z kilku powodów
Przeciętna cena kukurydzy w połowie maja w kraju wyniosła 998 zł/ti była o blisko 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie za kukurydzę płacono o 9% więcej niż miesiąc wcześniej i o 34% więcej niż przed rokiem.
Na cenę kukurydzy wpływa kilka czynników. O jej wzroście decyduje coraz większy światowy popyt na kukurydzę głównie ze strony Chin, które po pandemii koronawirusa odbudowują w ekspresowym tempie własne pogłowie trzody chlewnej, wskazuje na stronie KPDOR Marta Minut-Kaszyńska, specjalista ds. ekonomiki.
Nie bez znaczenia są bardzo wysokie ceny pszenicy paszowej, które spowodowały zwiększenie zapotrzebowania na kukurydzę. "Kolejnym istotnym czynnikiem, który kreuje cenę, jest także wzrost zapotrzebowania branży gorzelniczej i wytwórni etanolu na kukurydzę związanej z produkcją środków dezynfekujących", czytamy na kpodr.pl.
Źródła: KOWR, KPODR
