Witaminy C należy jednak szukać w naturalnych produktach, a nie w postaci syntetycznej (w tabletkach czy syropach). Ta ostatnia bowiem nasila wydalanie wapnia z moczem i sprzyja kamicy szczawianowo-wapniowej, najczęstszej postaci kamicy moczowej u dzieci.
Najbardziej polecana jest ta w sokach owocowo-warzywnych oraz w surowych warzywach. Najbogatsze w nią są: papryka, szpinak, brokuły, kalafior, brukselka) to zapewnimy mu codzienną porcję tego co niezbędne. Chcąc zachować jak najwięcej witaminy C w warzywach gotowanych, należy je wrzucać na wrzątek i tylko obgotowywać, lub gotować na parze i podawać na wpół miękkie.
Zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw można posiłkować się nieklarowanymi sokami, najlepiej jednodniowymi - nie zawierają konserwantów i nie są dosładzane.
Źródło:http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090228/ZDROWIE/726213239, Echo Dnia: Skąd witamina C?