Przepis na ciasto na pierogi od gospodyń wiejskich. Co trzeba dodać?
Ciasto na pierogi - na kilka dni przed Wigilią wielu z nas przygotowuje pierogi z wybranym farszem. Hurtowe ilości trafiają do zamrażalnika, aby potem ugotowane...
Wigilijne sałatki ze śledziem - zdjęcia. Oto 3 przepisy na proste sałatki ze śledziem
Niebawem Wigilia, zaczynamy planować, co postawić na świąteczny stół. Nie może tam zabraknąć ryb pod różnymi postaciami. Ryby na ciepło, w galarecie i ryby w...
Najlepsze wigilijne smaki z różnych regionów Polski. Znasz te świąteczne potrawy?
Polska wigilia to nie tylko barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą i grzybami. W niektórych regionach kraju dawniej królowały potrawy, o których wielu z nas...
Na gramy albo kilogramowy worek. Ile zapłacimy za suszone grzyby od zbieraczy?
Ile kosztuje 1 kg suszonych grzybów? Przydadzą się do zupy, pierogów i sosów. Suszone grzyby są znacznie droższe od tych świeżych, więc te na sprzedaż są...
Przepis na uszka z grzybami, który wykorzystuje sama Magda Gessler
Okres Świąt Bożego Narodzenia obfituje w sporo czasu spędzonego w kuchni. Wielu z nas chce, aby potrawy przygotowane na tych kilka szczególnych dni, były jak...
Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść maku. Im może zaszkodzić makowiec
W grudniu spożycie maku w Polsce gwałtownie rośnie. Na świątecznych stołach pojawiają się torty makowe, tradycyjne makowce, pokryte słodkim lukrem szneczki, a...
Majonez i musztardę możesz zrobić sam. Zobacz tradycyjne przepisy prosto ze wsi
Sosów i dodatków używamy w kuchni na co dzień, jednak to w okresie świątecznym rośnie zainteresowanie typowo domowymi wyrobami. Skoro samodzielne lepimy...
O TYM SIĘ MÓWI
Ceny karpia w marketach. Ile wydamy na ryby przed Bożym Narodzeniem?
U producentów karp nie podrożeje w stosunku do ubiegłego roku. Jak będzie w sklepach? Sprawdzamy ceny karpia i innych ryb, dostępnych w marketach przed Bożym...
Oferta regionalnych restauracji na wigilię i Magdy Gessler. Porównujemy menu i ceny!
Z każdym rokiem coraz więcej osób, m.in. na Kujawach i Pomorzu, zamawia gotowe produkty na wigilijny stół. Oferta w regionie jest bogata! Bierzemy pod lupę...
Polski przysmak uznany za najgorszy mięsny produkt świata! Niektórzy będą oburzeni
Polski salceson to najgorszy produkt mięsny na świecie. Tak przynajmniej wynika z nowego rankingu opublikowanego przez Taste Atlas, internetowy przewodnik...
Najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na wigilijne potrawy. Poznaj przepisy!
Tradycyjne potrawy i dania wigilijne. Poszukujesz najsmaczniejszych przepisów na wigilijne dana? Przedstawiamy przepisy, które w opiniach internautów uzyskały...
W Kcyni wybrano „Smaki Krajny i Pałuk” – wytrawne, słodkie i zamknięte w słoiku
Ponad 40 potraw oceniło w Kcyni jury XIX już edycji konkursu kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Wyzwanie podjęły głównie panie z KGW oraz sołectwa z terenu...
Dodaj to do rosołu, aby poprawić jego smak. Te triki znają tylko szefowie kuchni!
Rosół to jedna z ulubionych zup wielu Polaków. Tradycyjnie przyrządza się go na bazie drobiu z dodatkiem warzyw. Szefowie kuchni znają jednak pewne triki, które...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Święto gęsi na Krajnie pełne wiejskich smaków. Minikowo oblężone - zobacz zdjęcia
Chłód i mgła nie odstraszyły mieszkańców regionu. Pierwsi smakosze gęsiny pojawili się w Minikowie godzinę przed imprezą. Handlowano do zmroku. Ceny wyższe niż...
Sklepik pełen żywności z kujawsko-pomorskich gospodarstw. Czas składać zamówienia
412 swojskich produktów jest do wyboru w internetowym sklepiku Lokalna Żywność z Kujaw i Pomorza. Można już składać zamówienia, do odbioru będą 16 listopada w...
Sprawdzone przepisy na dania z gęsią
Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po gęś? Bo tylko w listopadzie i grudniu kupimy gęś świeżą. Zobaczcie propozycje na proste i pyszne dania z gęsią w roli...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Te trujące grzyby łatwo można pomylić z jadalnymi. Zwróć uwagę na te drobne różnice!
Najbardziej niebezpieczne grzyby w Polsce. Te gatunki podszywają się pod grzyby jadalne, a pomyłka może kosztować nawet życie. Wybraliśmy kilka gatunków, które...
Jedzenie na cmentarzach. Regionalne (i nie tylko) przysmaki na Wszystkich Świętych
Wszystkich Świętych kojarzy się nam głównie ze zniczami i chryzantemami. W niektórych regionach Polski można spotkać też stoiska, na których sprzedawane jest…...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Pożywna i rozgrzewająca zupa z brukselki. Taką robiły nasze mamy i babcie
Zupa z brukselki to pyszna propozycja na jesienny obiad. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Dzięki niej w prosty sposób można przemycić – tak często...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Materiały budowlane
Dodano 4 dni temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano 4 dni temu w kategorii Rolety
Dodano 5 dni temu w kategorii Fotowoltaika