Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisy na dobrze przyprawione jarzyny
Grillowane warzywa to pyszna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Chrupiące warzywa z grilla to smaczny dodatek do mięs lub...
Nowalijki w regionie pod lupą inspekcji ochrony roślin. Można jeść bezpiecznie?
Coraz doskonalszy sprzęt badawczy wychwytuje każdą drobinkę substancji, której nie wolno stosować w uprawach. Nowalijki w bieżącym sezonie nie budzą zastrzeżeń.
To one zwyciężyły w konkursie konkursie kulinarnym w Grudziądzu [wyniki, zdjęcia]
20 drużyn z regionu m.in. Bydgoszczy, okolic Chełmna, Świecia i Grudziądza, rywalizowało w X konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Zespół Szkół...
Kiedy przypada Wielkanoc 2023? Sprawdź znajomość polskich tradycji i zwyczajów
Wielkanoc w 2023 roku przypada w niedzielę 9 kwietnia. Dzień później obchodzony jest Poniedziałek Wielkanocny, czyli śmigus-dyngus. Przyjrzeliśmy się historii,...
Tak się robi pączki ziemniaczano-dyniowe według receptury KGW Jagna z Tłuchowa
Receptura wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przekazywana w Tłuchowie z pokolenia na pokolenie. Pączki...
Galareta ananasowa na Wigilię. Przepisy na Boże Narodzenie z XIX wieku i PRL-u
Zmiany zachodzące w przepisach na wigilię i święta Bożego Narodzenia od ponad stu lat, możemy obserwować, sięgając po ówczesne książki kucharskie. Wiele z nich...
Deser bez zmiłowania – jak nasze prababcie robiły leguminy. Oto przedwojenne przepisy
Nie próbowaliście w życiu leguminy? Żałujcie. Minęła was przygoda z jednym z największych przysmaków XIX wieku. Ale nic straconego – łatwo nadrobić tę zaległość
Popularne polskie potrawy, które szkodzą. W zestawieniu m.in. kotlet schabowy
Polska kuchnia, choć bardzo smaczna, bywa też niestety ciężka i niezdrowa. Warto o tym pamiętać, ponownie przyrządzając obiad według przepisu mamy lub babci. W...
XIV Jesienny Jarmark Kruszyński pełen atrakcji i smakołyków. Zobacz nowe zdjęcia!
Jarmark w Kruszynie z roku na rok rozrasta się. Tym razem – oceniają organizatorzy – wystawców i gości było więcej niż podczas poprzednich edycji imprezy....
Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina. Gotował Mateusz Gessler. Sprawdźcie przepisy
Święto Niepodległości coraz bliżej, a w Kujawsko-Pomorskiem świętuje się je obiadem z gęsią w roli głównej. Swój sposób na gęsinę proponuje mieszkańcom Mateusz...
Sos pieczarkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Królowa tanich obiadów polecała przepis
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za...
Polskie produkty znane na świecie. Nie tylko pierogi i bigos
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Polskie jedzenie smakuje ludziom na całym świecie. Zapytani o polską kuchnię najczęściej wymieniają pierogi, bigos...
Znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast
Okazuje się, że znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast. Ale zwycięzca jest absolutnym zaskoczeniem.
Golasy, gryczak i tort fasolowy. Te dania zjesz na Lubelszczyźnie. Znasz je?
Tort fasolowy modryniak, forszmak lubelski, buraczak, gryczanka, golasy... Lubelszczyzna oferuje bogactwo produktów i potraw, które mogą zachwycić smakoszy z...
Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca
Jaglaki, sójka głowaczowska i trepy po załawsku to tylko niektóre z dań, których nazwy zaskakują przybyszów z różnych zakątków świata. Mazowsze ma wiele potraw...
Kiszka, ruchanki, czernina i gryz. Kuchnia kaszubska, jakiej nie znacie
Ruchanki, golce kociewskie z mięsem, nadzy klosczy (kluski ziemniaczane) czy gryz to tylko niektóre z wyjątkowych dań z Pomorza, które mogą zaskoczyć swoją...
Ranking najlepszych kuchni świata. Jak wypadła Polska?
Pizza, gyros, paella to najpopularniejsze potrawy reprezentujące zwycięzców rankingu portalu Taste Atlas. Strona co roku przygotowuje ranking 50 najlepszych...
Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób...
Moskole, gęsie pipki i tarcioki. Najdziwniejsze dania z Małopolski
Kuchnia małopolska to przysmaki zajadane w Krakowie, Zakopanem i w okolicach. Znawcy kulinariów kojarzą zapewne takie specjały jak gęsie pipki, suska sechlońska...
Lubczyk w kuchni. Afrodyzjak z przydomowego ogródka. Do czego używać lubczyku?
Według ludowych zwyczajów lubczyk dodawany do jedzenia miał zapewnić, że wybranek zakocha się w kucharce. Z czasem doceniano wartości zdrowotne i wyjątkowy...
Krem sułtański, wyroby czekoladopodobne i oranżada. Smaki z okresu PRL-u
Krem sułtański, guma balonowa Donald, lody Bambino, wyroby czekoladopodobne albo oranżada w proszku, z woreczka lub w szklanej butelce z korkiem - takie smaki...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Materiały budowlane
Dodano 4 dni temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano 5 dni temu w kategorii Rolety
Dodano 5 dni temu w kategorii Fotowoltaika