https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

20 marca - dzień bez mięsa. O tym musisz pamiętać, jeśli nie jesz mięsa

Agnieszka Romanowicz
U osób ograniczających w diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, mogą występować niedobory niektórych składników odżywczych prowadzących do rozwoju zaburzeń neurologicznych, żołądkowo-jelitowych, niedokrwistości, osłabienia wytrzymałości tkanki kostnej. O czym musimy pamiętać, jeśli rezygnujemy z jedzenia mięsa? Sprawdźcie w naszej galerii.
U osób ograniczających w diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, mogą występować niedobory niektórych składników odżywczych prowadzących do rozwoju zaburzeń neurologicznych, żołądkowo-jelitowych, niedokrwistości, osłabienia wytrzymałości tkanki kostnej. O czym musimy pamiętać, jeśli rezygnujemy z jedzenia mięsa? Sprawdźcie w naszej galerii. Pixabay
Od 1985 r. amerykańska ekologiczna fundacja FARM (Farm Animal Rights Movement) propaguje jeden dzień bez mięsa. Przypada on 20 marca. Dieta roślinna ma wiele zalet, ale żeby była w pełni wartościowa, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jakich? Sprawdźcie w naszej galerii.

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) ma skłonić do rezygnacji z mięsa przynajmniej raz w roku, bo jadłospis na bazie warzyw, owoców i zbóż sprzyja zdrowiu.

- Jednak nie da się ukryć, że może przy ich stosowaniu wystąpić ryzyko niedoboru niektórych składników odżywczych - podkreśla Barbara Wojda z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Przygotowując posiłki bazujące na produktach roślinnych, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią podaż składników odżywczych w całodziennej diecie.

Specjalistka podkreśla, że potwierdzają to badania kliniczne prowadzone wśród wegetarian i wegan. - Braki niektórych składników w diecie bezmięsnej wpływają znacząco na ryzyko rozwoju zaburzeń neurologicznych, żołądkowo-jelitowych, niedokrwistości, osłabienia wytrzymałości tkanki kostnej. Z tego względu prawidłowe bilansowanie jadłospisu pod względem dostarczenia odpowiedniej ich ilości w diecie jest tak istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby przeciwdziałać niedoborom tych składników, dobrą praktyką wśród wegetarian/wegan winna być okresowa kontrola ich poziomu we krwi - zaleca Barbara Wojda.

Jej zdaniem stosowanie diet roślinnych będzie coraz częstsze. - Planując zmianę tradycyjnej diety na roślinną, warto na początek spróbować diety fleksitariańskiej zwanej elastycznym wegetarianizmem, gdzie wprowadzamy ograniczenie w ilości spożywanego mięsa bez całkowitej jego eliminacji z diety. Opublikowany w 2019 raport EAT-Lancet wskazał dietę fleksitariańską jako dietę, którą będziemy stosowali w przyszłość - dodaje NCEŻ.
O czym musimy pamiętać, jeśli rezygnujemy z jedzenia mięsa? Sprawdźcie w naszej galerii.

Źródło: NCEŻ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska