Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) ma skłonić do rezygnacji z mięsa przynajmniej raz w roku, bo jadłospis na bazie warzyw, owoców i zbóż sprzyja zdrowiu.
- Jednak nie da się ukryć, że może przy ich stosowaniu wystąpić ryzyko niedoboru niektórych składników odżywczych - podkreśla Barbara Wojda z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Przygotowując posiłki bazujące na produktach roślinnych, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią podaż składników odżywczych w całodziennej diecie.
Specjalistka podkreśla, że potwierdzają to badania kliniczne prowadzone wśród wegetarian i wegan. - Braki niektórych składników w diecie bezmięsnej wpływają znacząco na ryzyko rozwoju zaburzeń neurologicznych, żołądkowo-jelitowych, niedokrwistości, osłabienia wytrzymałości tkanki kostnej. Z tego względu prawidłowe bilansowanie jadłospisu pod względem dostarczenia odpowiedniej ich ilości w diecie jest tak istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby przeciwdziałać niedoborom tych składników, dobrą praktyką wśród wegetarian/wegan winna być okresowa kontrola ich poziomu we krwi - zaleca Barbara Wojda.
Jej zdaniem stosowanie diet roślinnych będzie coraz częstsze. - Planując zmianę tradycyjnej diety na roślinną, warto na początek spróbować diety fleksitariańskiej zwanej elastycznym wegetarianizmem, gdzie wprowadzamy ograniczenie w ilości spożywanego mięsa bez całkowitej jego eliminacji z diety. Opublikowany w 2019 raport EAT-Lancet wskazał dietę fleksitariańską jako dietę, którą będziemy stosowali w przyszłość - dodaje NCEŻ.
O czym musimy pamiętać, jeśli rezygnujemy z jedzenia mięsa? Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródło: NCEŻ
