Spis treści
Takie są objawy niedoboru żelaza w organizmie
Niedobór żelaza to najczęstszy niedobór składników odżywczych na świecie - wskazują eksperci. Może to wynikać z faktu, że najczęściej w codziennej diecie skupiamy się na innych elementach, takich jak witamina C, witamina D czy błonnik. Nawet mimo bogatej i zróżnicowanej diety, można łatwo narazić się na niedobory żelaza. Przy niedoborach, człowiek szybko odczuwa negatywne efekty i zmiany w samopoczuciu.
Niedobór żelaza - jak szcują eksperci - wynosi około 2 proc. u mężczyzn i ok. 9-12 proc. u kobiet i grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Żelazo jest ważnym składnikiem odżywczym czerwonych krwinek. Jeśli dieta nie dostarcza wystarczającej ilości żelaza, organizm może doświadczyć niekorzystnych skutków ubocznych. Dieta zawierająca niedostateczną ilość żelaza czy też zaburzenia wchłaniania tego mikroelementu mogą powodować spadek poziomu hemoglobiny we krwi, prowadząc do rozwoju anemii. Do zmniejszenia zawartości żelaza w organizmie dochodzi także w wyniku obfitych krwawień (np. podczas zabiegu operacyjnego, miesiączki). Nieleczony niedobór żelaza może również powodować długotrwałe problemy zdrowotne.
Niedobór żelaza - takie produkty są bogate w żelazo
znane są dwa rodzaje żelaza, które jest dostarczane do organizmu wraz z pokarmem:
- dwuwartościowe żelazo hemowe (wyłącznie z produktów pochodzenia zwierzęcego),
- trójwartościowe żelazo niehemowe (głównie z produktów pochodzenia roślinnego).
Żelazo hemowe wchłania się w ok. 20 proc. Występuje w takich produktach, jak podroby (szczególnie wątroba wieprzowa i drobiowa), czerwone mięso, drób, ryby i owoce morza. Żelazo niehemowe jest przyswajane słabiej - w ok. 5 proc. - a występuje w nasionach roślin strączkowych (fasoli, groszku), produktach zbożowych, żółtku jaj, niektórych warzywach (natce pietruszki, brokułach, burakach) i suszonych owocach (morelach, śliwkach, rodzynkach). Żeby poprawić wchłanianie żelaza niehemowego nawet pięciokrotnie, dobrze jest łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C lub stosowanie produktów kiszonych - poddanych fermentacji.
Co ważne, niektóre produkty mogą znacznie ograniczyć przyswajanie żelaza niehemowego:
- kawa zmniejsza wchłanianie żelaza o 40 proc.,
- herbata o 60 proc.,
- czerwone wino o 75 proc.
Niedobór żelaza - takie są pierwsze ważne objawy
Organizm sygnalizuje niedobór żelaza poprzez różne - czasem zaskakujące - dolegliwości. Okazuje się, że niedobór żelaza bardzo łatwo przeoczyć i zbagatelizować lub powiązać z nadmiernym stresem, codziennym zmęczeniem, starzeniem i przewlekłymi chorobami.
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na żelazo wynosi 18 mg u kobiet i 10 mg u mężczyzn, u kobiet ciężarnych wzrasta do 26 mg.
Według ekspertów istnieją objawy, które wskazują, że na pewno brakuje Ci żelaza. Najbardziej rozpoznawalne oznaki niedoboru magnezu to bladość skóry, osłabienie, krwawienia z nosa.
Takie objawy wskazują na niedobory żelaza - lista
Warto poznać kilka oznak, które zdaniem lekarzy świadczą o niedoborach żelaza w organizmie.
Te objawy mogą wskazywać na niedobór żelaza. Poznaj teraz najważniejsze oznaki - szczegóły w galerii: