Cebula zwyczajna pochodzi z południowej Azji Środkowej, jest znana od 5000 lat p.n.e. W Polsce rozpowszechniła się w XIV wieku. To gatunek dwuletni. W pierwszym roku wytwarza cebulę, a w drugim nasiona. Warunki klimatyczne w Polsce sprzyjają uprawie cebuli. Minimalna temperatura kiełkowania nasion wynosi 5 - 6 stopni C, a optymalna - 18 stopni C. Cebulę można uprawiać trzema metodami: z siewu, rozsady lub z dymki. Najczęściej stosowana jest uprawa cebuli z siewu wiosennego. Cebula jest rośliną bardzo wrażliwą na zachwaszczenie. Najgroźniejsze są: chwastnica jednostronna i perz, ponieważ powodują znaczne straty plonu.
Cebula występuje w kilku odmianach:
- cebula czerwona ma delikatny smak
- cebula cukrowa ma lekko słodki smak
- cebula biała ma czosnkowy aromat
- cebula żółta (najczęściej używana w polskiej kuchni) ma ostry smak
Cebule ważne dla zdrowia to też czosnek i por
- cebula zwyczajna - ma właściwości bakteriobójcze, ale traci je po ugotowaniu. Zachowuje natomiast inne korzystne działania: hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym, składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy), w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. W stanie surowym jest ciężkostrawna i może być nie tolerowana przez niektóre osoby. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego
- czosnek pospolity - dodawany do potraw gotowanych i smażonych traci przykry zapach i wówczas specyficzny smak wzbogaca potrawę. Głównym atutem czosnku są jego właściwości zdrowotne. Czosnek zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze;
- por - stanowi doskonały dodatek do zup (np. rosołu). Gotowany por może być też bazą do tart, zapiekanek i sosów. Aby był bardziej strawny, można go gotować, dusić lub przyprawić ziołami, które poprawiają trawienie, np. bazylią, majerankiem lub tymiankiem. Surowy dobrze komponuje się z surówkami i sałatami. Zawiera fosfor, wapń, nieco witaminy C, w niewielkich ilościach witaminy B1, B2, karoten i kwas nikotynowy. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie pora na anemię, bóle reumatyczne, a także - w postaci syropu - na kaszel u dzieci.
Źródła: Instytut Ogrodnictwa Skierniewice, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?