Jak napisał portal www.dlahandlu.pl, Inspekcja Handlowa w Łodzi nałożyła na Lidla karę w wysokości 2,1 tys. zł. Chodzi o wprowadzenie do sprzedaży czterech rodzajów pasztetów wyprodukowanych przez Zakłady Mięsne Werbliński oraz kabanosów drobiowych „PIKOK” wyprodukowanych przez „Balcerzak i Spółka”. Produkty nie odpowiadały jakości handlowej zadeklarowanej na opakowaniach z uwagi na zastosowanie nazw rodzajowych nieadekwatnych do składu surowcowego.
"Z zamieszczonych na opakowaniach jednostkowych składów wynikało, że do produkcji pasztetów (drobiowego, drobiowo paprykowego, drobiowo pomidorowego ) oraz kabanosów, deklarowanych jako produkty „drobiowe ”, poza surowcami drobiowymi (mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, skórki, wątroba) użyto również surowce wieprzowe (tłuszcz i skórki wieprzowe, wątroba wieprzowa), zaś do produkcji pasztetu wiejskiego deklarowanego jako produkt wieprzowy poza surowcami wieprzowymi (wątroba, tłuszcz, skórki, mięso oddzielo ne mechanicznie, mięso z głów) użyto mięso oddzielone mechanicznych z kurcząt i skórki drobiowe. Do wyprodukowania 100g kabanosów drobiowych „PIKOK” poza mięsem z indyka (81g) użyto mięso wieprzowe (66g), zatem podane na opakowaniach nazwy rodzajowe były nieadekwatne do składu" - portal dlahandlu cytuje uzasadnienie IH do kary.
Źródło: www.dlahandlu.pl, IH
