Na podstawie rozporządzeń Komisji Europejskiej uruchamianych jest pięć mechanizmów prywatnego przechowywania. Decydująca będzie kolejność zgłoszeń. Od 7 maja można składać wnioski o dopłaty do przechowywania:
- odtłuszczonego mleka w proszku (OMP),
- masła,
- serów,
- mięsa bydła w wieku ośmiu miesięcy życia i więcej,
- mięsa baraniego i koziego w wieku poniżej 12 miesiąca życia.
– Apeluję o szybkie składanie wniosków. Moje, między innymi, zabiegi w Komisji Europejskiej o podjęcie pilnych działań na rynkach rolnych przyniosły skutek, ale teraz to od samych producentów zależy czy środki na prywatne przechowywanie mleka i mięsa trafią do polskich przedsiębiorców – mówił 6 maja minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Jak złożyć wniosek? Wniosek o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania można składać w formie elektronicznej za pośrednictwem skrytki ePUAP lub wysyłając e-mailem:
- ePUAP: /KOWR/SkrytkaESP
- mail:[email protected]
lub bezpośrednio w Kancelarii Ogólnej w Centrali KOWR (01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30), a także listownie.
Szczegółowe wytyczne znajdziemy na stronie internetowej ARiMR: www.arimr.gov.pl/rynki-rolne/doplaty-do-prywatnego-przechowywania oraz w zakładkach dedykowanych poszczególnym rynkom na stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa: www.kowr.gov.pl/interwencja
