- Jesteśmy producentem naturalnych dodatków do żywności - mówi Jan Maciuba, prezes zarządu AKO S.A. - Zaczynaliśmy od jednego polepszacza pieczywa pszennego, dzisiaj nasza oferta obejmuje ponad 100 produktów.
Zobacz zdjęcia: 20 lat AKO S.A. w Bydgoszczy
Chleb na Kujawach, lody na Pomorzu Bydgoska firma, która dostarcza półprodukty m.in. do branży piekarskiej, lodowej, ciastkarskiej, w tym roku obchodzi 20 lat. To u nich powstają półprodukty m.in. do chleba kujawskiego, babki luksusowej czy popularnych na wybrzeżu “Lodów Pomorskich”.
- Naszych wyrobów próżno jednak szukać na półkach sklepowych - zaznacza Zofia Jaskólska, specjalista ds. zaopatrzenia i eksportu w AKO S.A. - Trafiają one do hurtowni, a stamtąd rozprowadzane są do piekarni, cukierni, itd.
Dzięki solidnej pozycji na rynku oraz wciąż rosnącemu zapotrzebowaniu, nie tylko w Polsce, firma może pochwalić się dużym eksportem.
- Nasze towary regularnie trafiają do takich krajów jak Niemcy, Ukraina, Czechy, Litwa a nawet do Kazachstanu - wylicza Maciuba.
Przeczytaj też: To BIN, rodzinna fabryka silosów z Aleksandrowa Kujawskiego. Zmieniła polską wieś (zdjęcia z 20 urodzin)
Spółka regularnie bierze udział w zagranicznych targach gdzie może promować swoje wyroby. - Naszym największym wyzwaniem w przyszłym roku będzie wystawa w Monachium, w której co trzy lata uczestniczą firmy z branży piekarskiej - mówi Maciuba.
Potrafią ubiegać się o unijne fundusze AKO skutecznie walczy o pozyskiwanie środków z Unii Europejskiej.
- Na 20-lecie firmy zostanie zakończony projekt za około 8,5 mln zł - chwali się prezes - Przewidujemy, że dzięki nowym silosom oraz wymianie wszystkich maszyn trzykrotnie zwiększymy produkcję.
