
Produkty bogate w błonnik
Zboża, warzywa i owoce są jednymi z najlepszych źródeł błonnika. Dieta bogata w błonnik szybko i na długo nasyca. Pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej i zrzucanie kilogramów. Błonnik reguluje apetyt, poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Warto sięgać po pełnoziarniste wyroby żytnie, szałwię, ryż, kaszę, płatki owsiane, migdały i owoce.

Produkty niskokaloryczne
Niskokaloryczne produkty nasycają szybciej i na dłużej zaspokoją głód. Polecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 70), m. in. śliwki czy truskawki

Te produkty należy wyeliminować
Należy unikać fast foodów i wysoko przetworzonej żywności – produktów bardzo kalorycznych i pozbawionych składników odżywczych. Nie jemy produktów zawierających duże ilości sztucznych dodatków (spulchniaczy, barwników, konserwantów)

Zasady spożywania posiłków
Warto jeść o stałych porach. Posiłki spożywamy powoli (wtedy już w ich trakcie czujemy sytość). Dokładnie przeżuwamy. Jeśli po jedzeniu nadal odczuwamy potrzebę jedzenia, należy odczekać 15-20 minut, by do mózgu dotarł sygnał o pełności żołądka. Dopiero wtedy możemy zdecydować o ewentualnej dokładce. Dobrym patentem może być jedzenie na małych talerzach, by niewielkie porcje wyglądały obficie