Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1924 materiały
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Darmowe zakwaterowanie i 4,5 tys. na rękę. To prosta praca, ale nada się 1/3 osób
Jest wymóg, który coraz częściej pojawia się w ogłoszeniach o pracy sezonowej i całorocznej. Tak w rolnictwie, jak i budowlance. Część osób znika już po...
Wakacje u dziadków na wsi w okresie PRL-u i latach 90. Chodziło się na czereśnie
Wiele i wielu z nas z rozrzewnieniem wspomina beztroski czas dzieciństwa i wakacji spędzanych u dziadków na wsi. Czasy jednak wcale nie były takie różowe, bo...
Nalewka z malin albo derenia. Zrób z owoców z pobocza drogi i lasu
Przy wiejskiej drodze albo w lesie czy własnym ogródku można znaleźć prawdziwe skarby do wykorzystania w nalewkach. Przepisy są dość proste, choć przyda się...
Nalewka od teraz jest chroniona jako dobro narodowe. Nowe przepisy wchodzą w życie
Regionalne nalewki są rarytasem, który pojawia się na festiwalach smaku i w restauracjach. 20 sierpnia 2024 r. wchodzą w życie przepisy rozporządzenia Ministra...
Sprzedam kukurydzę na pniu, wysoka na 3 metry. Cena za hektar w sezonie 2024
Rolnicy zaczynają zbierać kukurydzę na kiszonkę. Jedni z własnych pól, inni z tych, gdzie właściciele ogłaszają: "sprzedam kukurydzę na pniu". Poznaj ceny z...
Ponad 7 tys. rolników jeszcze nie dostało wyczekiwanych pieniędzy z ARiMR
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa otrzymała 187 tys. wniosków o pomoc. Część rolników nadal czeka na obiecane pieniądze. Sprawdź, jak przebiega...
Kupuj, póki sezon - te owoce są teraz najtańsze. Przegląd cen
Przedostatni tydzień sierpnia i wakacji zaczyna się kilkuprocentowymi spadkami cen jabłek odmian antonówka i celesta. W sprzedaży są jeszcze jagody leśne,...
Kiedy sprzedać ziemniaki? W tych miesiącach roku bywały najdroższe
Sprzedać ziemniaki prosto z pola czy jednak zaczekać do zimy albo i wiosny? Oczekiwanie na wyższą cenę nie zawsze się opłaci. Kluczowe jest także to, czy rolnik...
QUIZ. Prosty, ale podchwytliwy! Co je koń i po co mu podkowy?
Zastępowały samochody na drogach i ciągniki na polach. Dziś konie nie muszą już tak ciężko pracować, częściej służą rekreacji i terapii, startują w zawodach, są...
15 sierpnia nie idź do kościoła z pustymi rękoma. Co święci się tego dnia?
Co tego dnia zabiera się do kościoła do poświęcenia? 15 sierpnia przypada w 2024 roku w czwartek i jest dniem wolnym od pracy. W Kościele katolickim to święto...