Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
329 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Pyszny obiad z jednej patelni. Nie oderwiesz się od talerza
Paella z kurczakiem to pyszne i bardzo proste danie do przygotowania na jednej patelni. Nie trzeba nawet gotować ryżu. Wszystkie smaki przenikają się podczas...
Ten kurczak smakuje jak w niebie. Zakochasz się w kremowym sosie
Sekretem tej potrawy jest niezwykle kremowy i bardzo aromatyczny sos z suszonych pomidorów. Tak pyszny, że podobno skłania do oświadczyn. A przynajmniej tak...
Najlepsza surówka z pora, jaką zjesz. Nietypowy składnik zmienia wszystko
Surówka z pora to jeden z tradycyjnych, obiadowych dodatków. Nietypowy składnik sprawia, że surówka nabiera zupełnie nowego smaku. Jest łagodniejsza, słodsza i...
Najlepsze ciasta z wiśniami. TOP 6 przepisów na rodzinne spotkania
Wiśnie na kruchym cieście, z czekoladą, bezą, a może sernikiem? Bardzo trudno wybrać, które połączenie smakuje najlepiej. Jedno jest pewne: wiśnie i ciasto to...
Fenomenalna surówka z kapusty. Wytrzyma kilka dni dzięki prostej zalewie
Przepis na surówkę z białej kapusty, który dziś proponuję, pochodzi z Węgier. W Polsce można ją czasem kupić w sklepach pod nazwą sałatka mieszana. Domowa...
Włoszka zdradziła mi swój sposób na makaron z kurczakiem. Jest genialny!
Makaron z kurczakiem i brokułami to prosty przepis na szybki, ale smakowity obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczny i sycący, a jego przygotowanie...
Sernik gotowany. Niesamowicie kremowe i pyszne ciasto bez pieczenia
Niezwykle kremowy sernik gotowany to ciasto, którego nie trzeba piec. Nie musimy się martwić, że nie wyrośnie albo zrobi się z niego zakalec. Sernik gotowany to...
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrobisz z nich genialne kotleciki
Złociste, chrupiące kotlety ziemniaczane i ciągnący się ser to satysfakcjonujący posiłek dla całej rodziny. Kotleciki przygotujemy w mig i możemy do nich...
Uwielbiasz ptysie? Szwedzkie bułeczki z bitą śmietaną są jeszcze lepsze
Semla przypomina polskiego ptysia, ale nie jest aż tak słodka, za to bardziej pożywna. To delikatna pszenna bułeczka, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną....
Śledzie, które zrobisz na ostatnią chwilę. TOP 5 przepisów na ostatki
W tym roku ostatni dzień karnawału przypada na 13 lutego. Tak zwany „śledzik” to idealna okazja, by podać wyśmienitą rybę. Najczęściej serwujemy śledzie po...